Wszystkie wpisy, których autorem jest admin

domowy hummus

Domowy hummus

Czas przygotowania: około 10 minut

Ilość porcji: 4 porcje

Składniki:

  • 400 g ugotowanej ciecierzycy (z puszki lub własnoręcznie ugotowanej)
  • 3 łyżki pasty tahini
  • 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki mielonego kuminu
  • 1/4 łyżeczki mielonej papryki
  • 2-3 łyżki wody (opcjonalnie, do uzyskania pożądanej konsystencji)
  • Natka pietruszki lub świeża kolendra do dekoracji

Sposób przygotowania:

  • W blenderze lub robocie kuchennym umieść ciecierzycę, pastę tahini, czosnek, sok z cytryny, oliwę z oliwek, sól, kumin i paprykę.
  • Zmiksuj wszystkie składniki na gładką masę. Jeśli konsystencja jest zbyt gęsta, dodaj 2-3 łyżki wody stopniowo, aż uzyskasz pożądaną konsystencję.
  • Przełóż hummus do miseczki i udekoruj natką pietruszki lub świeżą kolendrą.
  • Podawaj z pieczywem, warzywami lub jako dodatek do sałatek.

Smacznego!

dziecko nie chce jeść

Smaczny posiłek dla niejadka – pulpeciki z indyka

Wielu rodziców zmaga się z problemem wybrzydzania przy jedzeniu przez własne dzieci. Przyczyn tego zjawiska może być bardzo wiele – tutaj możesz zerknąć na możliwe źródła problemu: dzidzius.pl/maluch/dziecko-nie-chce-jesc-przyczyny-co-zrobic/ – niemniej najczęściej chodzi po prostu o gust Twojego dziecka. Może jest zbyt przyzwyczajone do słodkich rzeczy? Nie znamy dokładnych zależności Twojego przypadku, o ile mierzysz się z tym kłopotem. Oferujemy za to uniwersalny przepis na danie dla Twojego dziecka, który łączą świetny smak z cechami pełnowartościowego, dobrego dla zdrowia posiłku.

Pomysł na obiad dla niejadka – pulpeciki z indyka i warzywa

Pierwszy pomysł, jaki chcemy przedstawić to pyszne pulpeciki z indyka, podawane z warzywami. Poniżej składniki:

400g mięsa mielonego z indyka

4x pieczarki

1x jajko

2x marchewka

2x ząbek czosnku

1x natka pietruszki

2x łyżka kaszy manny

3x ziele angielskie (lub 4-5 dla lubiących aromat)

0,5x seler (najlepiej niewielki)

1x świeży koperek

0,5x łyżeczka gałki muszkatolwej

3x liść laurowy

Sposób wykonania: Na początek używamy tarki. Pieczarki, marchewka i odrobina selera powinny zostać drobno starte.Na drobno siekamy także pietruszkę i koperek. Następnie przygotowujemy jajko, które wbijamy do miski. Do naczynia wkładamy także mięso mielone indycze (dla większej porcji można dodać inne mięso drobiowe), przeciśnięty czosnek, majeranek, gałkę muszkatołową i sól według uznania. Całość wyrabiamy ręką. Powstaje masa mięsna, do której na tym etapie należy dodać warzywa. Kolejnym etapem jest dodanie kaszy mannej i mieszanie. Po umieszaniu, formujemy kulki z nowopowstałej masy – powinny powstać ładne kształty, przypominające końcowy efekt. Wlewamy następnie dwie szklanki wody do przygotowanego garnka i ustawiamy naczynie kuchenne na niedużym ogniu. Do zagotowanej po chwili wody wkładamy uformowane kulki, dodając liście laurowe i ziele angielskie. Dusimy około 20 minut. od czasu do czasu mieszając.

Wyciągamy pulpeciki, podajemy z przygotowanymi warzywami i danie gotowe!

Słodycze i fastfoody nie są rozwiązaniem

dziecko je posiłek
SHUTTERSTOCK

Jeśli Twoje dziecko nie chce jeść, nie idź na skróty – podawanie mu posiłków niskiej jakości jest rozwiązaniem krótkoterminowym. Da Ci na chwilę „spokój”, jednak w ten sposób rujnujesz zdrowie dziecka i jego schemat nawyków. Oczywiście od czasu do czasu można pozwolić sobie na posiłek, który odbiega od zdrowej normy wartościowego obiadu czy większego posiłku – nie powinna to być jednak reguła, a jedynie okazjonalny dodatek. Po więcej porad w tematyce dzieci zajrzyj na dzidzius.pl – nie tylko z zakresu żywienia najmłodszych.

Parówka z chlebkiem oraz żółtkiem z grilla w sosie musztardowo-miodowym

Czas przygotowania: 15-10 minut

Liczba porcji: 4

Składniki:

  • 4 parówki
  • 4 kromki chleba
  • 2 łyżki masła
  • 4 żółtka
  • 1 łyżka mleka
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżka masła
  • sos musztardowo-miodowy
  • 3 łyżki musztardy
  • 3 łyżki miodu
  • 1 łyżka octu jabłkowego lub soku z cytryny
  • 3 łyżki oliwy
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Parówki ponacinać, a następnie położyć na ruszt i grillować przez około
    10 minut.
  2. Każdą kromkę chleba smarować masłem i opiekać na grillu przez 3 minuty po każdej ze stron.
  3. Żółtka roztrzepać z mlekiem, solą i pieprzem. Usmażyć na rozgrzanym maśle
    w formie omleta. Podzielić na 4 części.
  4. Składniki na sos musztardowo-miodowy dokładnie wymieszać.
  5. Na opieczoną kromkę chleba nakładać usmażone żółtko, parówkę i polewać sosem musztardowo-miodowym.
  6. Podawać na ciepło z sałatą lub ulubionymi warzywami.

Parówki zawijane w tortille

Czas przygotowania: 10 minut

Liczba porcji: 4

Składniki:

  • 4 parówki
  • 4 tortille
  • 4 łyżki keczupu
  • 4 plasterki sera żółtego
  • ulubione warzywa

Sposób przygotowania:

  1. Parówki wrzucić do wrzątku na 3 minuty. Nie gotować.
  2. Tortille podsmażać na suchej patelni przez około 1 minutę z każdej strony.
  3. Każdą tortillę smarować łyżką keczupu i nakładać po plasterku sera, dodając też ulubione warzywa.
  4. Nakładać parówki i zawijać ciasno w rulony.
  5. Rulony pociąć na kawałki.
  6. Podawać na ciepło lub zimno w formie przekąski.

Tarta z jajkami i boczkiem

Czas przygotowania: 90 minut

Liczba porcji: 4-5

Składniki:

  • ciasto kruche na spód
  • 200 g mąki pszennej
  • 12o g zimnego masła
  • ½ łyżeczki soli
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany
  • masło do wysmarowania formy
  • farsz
  • 250 g wędzonego boczku
  • biała część pora
  • 2 jajka
  • 250 ml kwaśnej śmietany 18%
  • 50 g sera cheddar
  • sól
  • pieprz
  • 3 jajka ugotowane na twardo

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować ciasto według poniższych instrukcji:
  • Do przesianej mąki dodać sól i masło posiekane nożem. Gnieść do połączenia składników.
  • Dodać żółtko i śmietanę, zagnieść ciasto i uformować w kulkę.
  • Ciasto zawinąć w folię aluminiową i wstawić do lodówki na 30 minut.
  1. Przygotować farsz według poniższych instrukcji:
  • Pokrojony boczek smażyć na suchej patelni do zarumienienia.
  • Dodać pokrojony w cienkie plasterki por i dusić przez około 2-3 minuty.
  • Jajka roztrzepać ze śmietaną, doprawić solą i pieprzem. Dodać tarty ser
    i wymieszać.
  1. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni C.
  2. Wyjąć ciasto z lodówki i wyłożyć nim formę do tarty nasmarowanej masłem.
  3. Powierzchnię ciasta ponakłuwać widelcem i obciążyć, rozsypując suchą fasolą, ryż lub ceramiczne kulki.
  4. Piec przez 15 minut. Następnie zdjąć obciążenie i zostawić w piekarniku jeszcze przez 10 minut.
  5. Na podpieczony spód tarty wyłożyć boczek z porem, zalać masą jajeczno-śmietanowo-serową i ułożyć jajka pokrojone w cząstki. Oprószyć pieprzem.
  6. Piec przez 25 minut.
  7. Podawać na ciepło lub zimno, z surówką lub ulubionymi warzywami.

Jajka po benedyktyńsku z szynką

Czas przygotowania: 30 minut

Liczba porcji: 4

Składniki:

  • sos holenderski
  • 50 g masła
  • 2 żółtka
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól
  • pieprz
  • 4 jajka
  • 1,5 l wody
  • 2 łyżki octu
  • 4 kromki chleba tostowego
  • 4 plasterki szynki
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować sos holenderski według poniższych instrukcji:
  • Masło roztopić w rondelku.
  • Żółtka wraz z sokiem z cytryny ubić na parze.
  • Nie przerywając ubijania, dodać rozpuszczone masło.
  • Ubijać do uzyskania gładkiej i kremowej konsystencji.
  • Całość doprawić solą i pieprzem.
  1. Ugotować jajka w koszulkach według poniższych instrukcji:
  • Każde jajko wbić do osobnej miseczki.
  • Zagotować w garnku około 1,5 litra wody z dodatkiem octu.
  • Łyżką utworzyć wir w gotującej się wodzie, a następnie wlać w niego jajko prosto z miseczki.
  • Gotować przez 2-3 minuty. Następnie wyciągnąć jajko przy użyciu łyżki cedzakowej.
  • Tę samą czynność powtórzyć z resztą jajek.
  1. Chleb tostowy opiec w tosterze.
  2. Na patelni podsmażyć plasterki szynki.
  3. Na opieczonych kromkach kłaść szynkę i jajko, a następnie polać sosem holenderskim. Posypać solą i pieprzem.
  4. Podawać na gorąco.

Makaron z wędzoną szynką i zielonymi warzywami w sosie serowym

Czas przygotowania: 25 minut

Liczba porcji: 3

Składniki:

  • 150 g makaronu pappardelle
  • 1 łyżka masła
  • 150 g cukinii
  • 100 g szpinaku
  • 150 g zielonych szparagów
  • 1 ząbek czosnku
  • sól
  • pieprz
  • 150 g wędzonej szynki
  • 1 łyżka oleju
  • 150 ml śmietanki 12%
  • 100 g tartego sera żółtego

Sposób przygotowania:

  1. Ugotować makaron w osolonej wodzie zgodnie z instrukcjami podanymi na opakowaniu. Odcedzić na sitku.
  2. Pokrojoną w cienkie plasterki cukinię smażyć na rozgrzanym maśle do zarumienienia.
  3. Dodać szpinak, a następnie szparagi rozdrobnione na kawałki. Doprawić czosnkiem, solą i pieprzem. Dusić przez około 5 minut.
  4. Pokrojoną w paseczki lub kostkę szynkę smażyć na rozgrzanym oleju przez około 3 minuty.
  5. W rondelku podgrzać śmietankę, a następnie dodać tarty ser żółty i wymieszać do uzyskania gładkiej konsystencji.
  6. Na talerze nakładać makaron i warzywa, polewać sosem śmietanowo-serowym.
  7. Na wierzch posypywać usmażoną szynką.
  8. Serwować na gorąco.

Bagietka z grilla nadziewana kiełbasą

Czas przygotowania: 45 minut

Liczba porcji: 2

Składniki:

  • 1 bagietka krótka (około 25 cm)
  • 1 kiełbasa (około 200 g)
  • 2 łyżeczki masła
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Wyrównać długość bagietki i kiełbasy, odcinając ich końce.
  2. Bagietkę i kiełbasę przekroić na 2 równe części.
  3. Wydrążyć miąższ z obu części bagietki.
  4. Miękkie masło wymieszać z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i posiekaną natką pietruszki. Doprawić solą i pieprzem.
  5. Wnętrze bagietki wysmarować przygotowanym masłem czosnkowym,
    a następnie włożyć do środka kiełbasę.
  6. Bagietkę owinąć w folię aluminiową i położyć na ruszt. Grillować około
    30 minut.
  7. Podawać na ciepło, z dodatkiem surówki lub grillowanych warzyw.

Zupa cebulowa z kabanosem

Czas przygotowania: 60 minut

Liczba porcji: 6

Składniki:

  • 1 kg cebuli
  • 100 g masła
  • 1 l bulionu
  • 1 puszka pomidorów
  • 150 g kabanosów
  • 3 łyżki śmietany
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Cebulę obrać i pokroić w plasterki.
  2. Na dnie garnka rozpuścić masło i dodać pokrojoną cebulę. Dusić przez 20-30 minut na średnim ogniu.
  3. Wlać bulion i pomidory z puszki, gotować przez około 15 minut.
  4. Dodać pokrojone w kawałki kabanosy i gotować jeszcze 5 minut.
  5. Całość zabielić śmietaną, doprawić solą i pieprzem.
  6. Zupę podawać gorącą z grzankami albo pieczywem.

Śliwki w boczku

Czas przygotowania: 20 minut

Liczba porcji: 3

Składniki:

  • 12 dużych suszonych śliwek
  • 12 cienkich plasterków wędzonego boczku
  • 12 wykałaczek

Sposób przygotowania:

  1. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni.
  2. Każdą śliwkę owinąć w plasterek boczku i spiąć wykałaczką.
  3. Tak przygotowane śliwki ułożyć w naczyniu żaroodpornym lub na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  4. Piec około 15 minut do przyrumienia boczku.
  5. Podawać jako przekąskę, najlepiej gorące prosto z piekarnika.