Kapusta zasmażana z kiełbasą śląską

Czas przygotowania: 40 minut

Liczba porcji: 4

Składniki:

  • 1 średnia główka kapusty
  • 2 szklanki bulionu lub wody
  • 2 listki laurowe
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 4 ziarenka pieprzu
  • 1 cebula
  • 2 łyżki oleju
  • 300 g kiełbasy śląskiej
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Kapustę umyć, obrać z zewnętrznych liści i poszatkować w drobne paski. Gotować w bulionie lub wodzie z dodatkiem listków laurowych, ziela angielskiego oraz pieprzu przez około 15 minut.
  2. Pokrojoną w kostkę cebulę zeszklić na rozgrzanym oleju, a następnie dodać plasterki kiełbasy śląskiej.
  3. Smażyć przez około 3 minuty. Dodać koncentrat pomidorowy i trzymać na ogniu jeszcze 2-3 minuty.
  4. Kiełbasę z cebulą dodać do kapusty, wymieszać, doprawić solą i pieprzem. Całość podsmażać przez 5 minut.
  5. Podawać na gorąco.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *