tarta z łososiem

Tarta z łososiem

Czas przygotowania: około 1 godzina

Ilość porcji: 6-8 porcji

Składniki:

– 1 opakowanie ciasta francuskiego

– 200g fileta łososia

– 1 cebula

– 1 papryka czerwona

– 100g sera feta

– 3 jajka

– 200ml śmietany kremówki

– sól, pieprz, zioła prowansalskie

Sposób przygotowania:

– Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C.

– Rozwałkuj ciasto francuskie i wyłóż nim formę do tarty, nakłuwając spód widelcem.

– W misce roztrzep jajka, dodaj śmietanę, sól, pieprz i zioła prowansalskie. Wymieszaj.

– Na rozwałkowanym cieście ułóż pokrojone w plastry łosoś, cebulę i paprykę.

– Posyp pokrojonym serem fetą.

– Zalej wszystko przygotowanym wcześniej sosem jajecznym.

– Wstaw tartę do piekarnika i piecz przez około 30-40 minut, aż ciasto będzie złociste.

Podanie:

Tarta z łososiem najlepiej smakuje podana na ciepło, jako danie główne lub przekąska na imprezie. Można podać ją z sałatką z pomidorów lub zielonymi warzywami. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *