sałatka ze szparagami

Sałatka ze szparagami

Czas przygotowania: 20 minut

Ilość porcji: 4 porcje

Składniki:

– 500g szparagów

– 1 czerwona cebula

– 1 pęczek rukoli

– 100g sera feta

    – 100 g wędzonego łososia

    – 50 g pomidorków koktajlowych

        – 2 łyżki oliwy z oliwek

        – Sok z 1 cytryny

        – Sól i pieprz do smaku

        Sposób przygotowania:

        • Szparagi umyj, odłam zdrewniałe końcówki i pokrój na kawałki.
        • Wrzuć szparagi do osolonego wrzątku i gotuj przez 3-4 minuty, aż będą miękkie, ale nadal chrupiące. Następnie odcedź i ostudź.
        • Cebulę pokrój w cienkie piórka.
        • Łososia pokrój w paseczki
        • Pomidorki przekrój na pół
        • Rukolę umyj, osusz i porwij na mniejsze kawałki.
        • W misce wymieszaj oliwę z oliwek, sok z cytryny, sól i pieprz.
        • Do sosu dodaj szparagi, cebulę, łososia, pomidorki i rukolę, delikatnie wymieszaj.
        • Na koniec dodaj pokruszony ser feta.

        Podanie:

        Sałatkę ze szparagami podawaj na talerzach, udekorowaną listkami świeżej bazylii. Możesz również posypać całość prażonymi orzechami lub pestkami dyni. Smacznego!

        Dodaj komentarz

        Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *