Czas przygotowania: 20 minut
Ilość porcji: 4 porcje
Składniki:
– 500g szparagów
– 1 czerwona cebula
– 1 pęczek rukoli
– 100g sera feta
– 100 g wędzonego łososia
– 50 g pomidorków koktajlowych
– 2 łyżki oliwy z oliwek
– Sok z 1 cytryny
– Sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
- Szparagi umyj, odłam zdrewniałe końcówki i pokrój na kawałki.
- Wrzuć szparagi do osolonego wrzątku i gotuj przez 3-4 minuty, aż będą miękkie, ale nadal chrupiące. Następnie odcedź i ostudź.
- Cebulę pokrój w cienkie piórka.
- Łososia pokrój w paseczki
- Pomidorki przekrój na pół
- Rukolę umyj, osusz i porwij na mniejsze kawałki.
- W misce wymieszaj oliwę z oliwek, sok z cytryny, sól i pieprz.
- Do sosu dodaj szparagi, cebulę, łososia, pomidorki i rukolę, delikatnie wymieszaj.
- Na koniec dodaj pokruszony ser feta.
Podanie:
Sałatkę ze szparagami podawaj na talerzach, udekorowaną listkami świeżej bazylii. Możesz również posypać całość prażonymi orzechami lub pestkami dyni. Smacznego!
Najnowsze komentarze