Zapiekane ziemniaki z boczkiem i śmietaną

Czas przygotowania: 90 minut

Liczba porcji: 6

Składniki:

  • 6 dużych ziemniaków
  • 1 cebula
  • 200 g boczku wędzonego
  • 80 ml kwaśnej śmietany 18%
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżeczka masła
  • 100 g tartego sera żółtego

Sposób przygotowania:

  1. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni C.
  2. Ziemniaki dokładnie umyć i osuszyć. Nie obierać.
  3. Każdy osobno zawinąć w folię aluminiową i ułożyć na blaszce. Piec przez około 40 minut.
  4. Upieczone ziemniaki wystudzić, a następnie każdego przeciąć wzdłuż na pół
    i wydrążyć miąższ.
  5. Cebulę i boczek pokroić w kostkę, a następnie smażyć na patelni przez około
    5 minut.
  6. Dodać wydrążony miąższ ziemniaczany oraz śmietanę. Całość doprawić solą
    i pieprzem. Wymieszać i smażyć przez około 2 minuty.
  7. Połówki ziemniaków napełnić przygotowanym nadzieniem.
  8. Faszerowane ziemniaki ułożyć w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym masłem.
  9. Piec przez 15 minut.
  10. Posypać tartym serem żółtym i zapiekać jeszcze przez
    5 minut.
  11. Podawać na gorąco z dodatkiem świeżych warzyw.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *