Czas przygotowania: 90 minut
Liczba porcji: 6
Składniki:
- 6 dużych ziemniaków
- 1 cebula
- 200 g boczku wędzonego
- 80 ml kwaśnej śmietany 18%
- sól
- pieprz
- 1 łyżeczka masła
- 100 g tartego sera żółtego
Sposób przygotowania:
- Piekarnik rozgrzać do 200 stopni C.
- Ziemniaki dokładnie umyć i osuszyć. Nie obierać.
- Każdy osobno zawinąć w folię aluminiową i ułożyć na blaszce. Piec przez około 40 minut.
- Upieczone ziemniaki wystudzić, a następnie każdego przeciąć wzdłuż na pół
 i wydrążyć miąższ.
- Cebulę i boczek pokroić w kostkę, a następnie smażyć na patelni przez około
 5 minut.
- Dodać wydrążony miąższ ziemniaczany oraz śmietanę. Całość doprawić solą
 i pieprzem. Wymieszać i smażyć przez około 2 minuty.
- Połówki ziemniaków napełnić przygotowanym nadzieniem.
- Faszerowane ziemniaki ułożyć w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym masłem.
- Piec przez 15 minut.
- Posypać tartym serem żółtym i zapiekać jeszcze przez
 5 minut.
- Podawać na gorąco z dodatkiem świeżych warzyw.

 
        
Najnowsze komentarze