Naleśniki zapiekane z szynką i serem

Czas przygotowania: 60 minut

Liczba porcji: 4-5 porcji

Składniki:

  • naleśniki (8-10 sztuk)
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka mleka
  • ½ szklanki wody
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • 1 łyżka oleju
  • olej do smażenia
  • farsz
  • 8-10 plasterków sera
  • 8-10 plasterków szynki
  • sos pomidorowy
  • 2 łyżki oleju
  • 1 ząbek czosnku
  • ½ cebuli
  • 1 puszka pomidorów
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól
  • pieprz
  • dodatkowo
  • 100 g tartego sera żółtego
  • 1 łyżka masła (do wysmarowania naczynia żaroodpornego)

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować ciasto na naleśniki według poniższych instrukcji:
  • Mąkę, mleko, wodę, jajka, sól i olej umieścić w jednym naczyniu.
  • Całość zmiksować na gładkie i jednolite ciasto.
  1. Smażyć naleśniki na dobrze rozgrzanej patelni (najlepiej naleśnikowej) posmarowanej olejem.
  2. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni C.
  3. Przygotować sos pomidorowy według poniższych instrukcji:
  • Posiekaną cebulę i pokrojony w plasterki czosnek podsmażyć na oleju.
  • Dodać pomidory, oregano, bazylię i cukier. Doprawić solą i pieprzem.
  • Dusić przez 10 minut.
  • Całość zmiksować do uzyskania gładkiej konsystencji.
  1. Na każdy naleśnik ułożyć plasterek szynki i sera.
  2. Naleśniki zawijać w ruloniki i układać w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym masłem.
  3. Całość polać gotowym sosem pomidorowym i posypać tartym serem.
  4. Piec przez około 20 minut.
  5. Podawać na gorąco, z dodatkiem sałaty lub ulubionych warzyw.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *