Czas przygotowania: 60 minut
Liczba porcji: 4-5 porcji
Składniki:
- naleśniki (8-10 sztuk)
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 szklanka mleka
- ½ szklanki wody
- 2 jajka
- szczypta soli
- 1 łyżka oleju
- olej do smażenia
- farsz
- 8-10 plasterków sera
- 8-10 plasterków szynki
- sos pomidorowy
- 2 łyżki oleju
- 1 ząbek czosnku
- ½ cebuli
- 1 puszka pomidorów
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
- 1 łyżeczka cukru
- sól
- pieprz
- dodatkowo
- 100 g tartego sera żółtego
- 1 łyżka masła (do wysmarowania naczynia żaroodpornego)
Sposób przygotowania:
- Przygotować ciasto na naleśniki według poniższych instrukcji:
- Mąkę, mleko, wodę, jajka, sól i olej umieścić w jednym naczyniu.
- Całość zmiksować na gładkie i jednolite ciasto.
- Smażyć naleśniki na dobrze rozgrzanej patelni (najlepiej naleśnikowej) posmarowanej olejem.
- Piekarnik rozgrzać do 180 stopni C.
- Przygotować sos pomidorowy według poniższych instrukcji:
- Posiekaną cebulę i pokrojony w plasterki czosnek podsmażyć na oleju.
- Dodać pomidory, oregano, bazylię i cukier. Doprawić solą i pieprzem.
- Dusić przez 10 minut.
- Całość zmiksować do uzyskania gładkiej konsystencji.
- Na każdy naleśnik ułożyć plasterek szynki i sera.
- Naleśniki zawijać w ruloniki i układać w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym masłem.
- Całość polać gotowym sosem pomidorowym i posypać tartym serem.
- Piec przez około 20 minut.
- Podawać na gorąco, z dodatkiem sałaty lub ulubionych warzyw.
Najnowsze komentarze