Czas przygotowania: 45 minut
Liczba porcji: 4
Składniki:
- ciasto na pizzę
- 250 g mąki pszennej
- 150 ml wody
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka oliwy
- ½ łyżeczki soli
- olej do wysmarowania patelni
- sos pomidorowy
- ½ cebuli
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy
- 1 puszka pomidorów
- 1 łyżeczka cukru
- oregano
- sól
- pieprz
- dodatki
- 100 g kiełbasy
- 150 g tartego sera żółtego
- 5 dużych pieczarek
Sposób przygotowania:
- Przygotować sos pomidorowy według poniższych instrukcji:
- Pokrojoną cebulę i czosnek zeszklić na oliwie.
- Dodać pomidory z puszki, cukier, sól, pieprz i oregano. Całość dusić przez około 10 minut.
- Zmiksować do uzyskania gładkiej konsystencji.
- Przygotować ciasto według poniższych instrukcji:
- Wsypać do miski przesianą mąkę, proszek do pieczenia i sól. Dokładnie wymieszać.
- Dodać wodę i oliwę. Wyrobić gładkie i elastyczne ciasto.
- Ciasto podzielić na 2 równe części. Następnie każdą z nich rozwałkować
i umieścić na patelni wysmarowanej olejem. - Smażyć na małym ogniu z obydwu stron po około 5 minut do zarumienienia.
- Podpieczone spody smarować sosem pomidorowym.
- Nakładać dodatki: pokrojone w plasterki kiełbasę i pieczarki oraz tarty ser.
- Smażyć na małym ogniu pod przykryciem przez około 10 minut do rozpuszczenia się sera.
- Pizzę podawać na ciepło z sosem czosnkowym i sałatą.
Najnowsze komentarze