Pizza z patelni z kiełbasą i serem bez drożdży

Czas przygotowania: 45 minut

Liczba porcji: 4

Składniki:

  • ciasto na pizzę
  • 250 g mąki pszennej
  • 150 ml wody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka oliwy
  • ½ łyżeczki soli
  • olej do wysmarowania patelni
  • sos pomidorowy
  • ½ cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 puszka pomidorów
  • 1 łyżeczka cukru
  • oregano
  • sól
  • pieprz
  • dodatki
  • 100 g kiełbasy
  • 150 g tartego sera żółtego
  • 5 dużych pieczarek

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować sos pomidorowy według poniższych instrukcji:
  • Pokrojoną cebulę i czosnek zeszklić na oliwie.
  • Dodać pomidory z puszki, cukier, sól, pieprz i oregano. Całość dusić przez około 10 minut.
  • Zmiksować do uzyskania gładkiej konsystencji.
  1. Przygotować ciasto według poniższych instrukcji:
  • Wsypać do miski przesianą mąkę, proszek do pieczenia i sól. Dokładnie wymieszać.
  • Dodać wodę i oliwę. Wyrobić gładkie i elastyczne ciasto.
  • Ciasto podzielić na 2 równe części. Następnie każdą z nich rozwałkować
    i umieścić na patelni wysmarowanej olejem.
  • Smażyć na małym ogniu z obydwu stron po około 5 minut do zarumienienia.
  1. Podpieczone spody smarować sosem pomidorowym.
  2. Nakładać dodatki: pokrojone w plasterki kiełbasę i pieczarki oraz tarty ser.
  3. Smażyć na małym ogniu pod przykryciem przez około 10 minut do rozpuszczenia się sera.
  4. Pizzę podawać na ciepło z sosem czosnkowym i sałatą.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *