Czas przygotowania: 90 minut
Liczba porcji: 4-5
Składniki:
- ciasto na pizzę
- 250 g mąki pszennej
- 150 ml ciepłej wody
- 1 łyżka oliwy
- 7 g drożdży suszonych
- ½ łyżeczki soli
- 1 łyżeczka cukru
- oliwa do wysmarowania blaszek
- sos pomidorowy
- ½ cebuli
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy
- 1 puszka pomidorów
- 1 łyżeczka cukru
- oregano
- sól
- pieprz
- dodatki
- 50 g boczku
- 100 g kabanosów
- 1 cebula
- 4 pieczarki
- 250 g mozzarelli
Sposób przygotowania:
- Przygotować ciasto według poniższych instrukcji:
- Przesianą mąkę wymieszać z drożdżami, cukrem i solą.
- Dodać wodę i oliwę.
- Całość dokładnie połączyć i zagnieść elastyczne i gładkie ciasto.
- Z ciasta uformować kulkę, odłożyć do miski, przykryć lnianą ściereczką
i odstawić do wyrośnięcia na 1 godzinę.
- Przygotować sos pomidorowy według poniższych instrukcji:
- Pokrojoną cebulę i czosnek zeszklić na oliwie.
- Dodać pomidory z puszki, cukier, sól, pieprz i oregano. Całość dusić przez około 10 minut.
- Zmiksować do uzyskania gładkiej konsystencji.
- Wyrośnięte ciasto podzielić na 2 części, każdą umieścić na blaszce wysmarowanej oliwą i uformować palcami placki.
- Piekarnik rozgrzać do 250 stopni C.
- Każdy placek smarować sosem pomidorowym i nakładać przygotowane dodatki: boczek, kabanosy, cebulę, pieczarki i ser.
- Piec 10-12 minut.
- Podawać z sosem pomidorowym lub czosnkowym, świeżą sałatą lub ulubionymi warzywami.
Najnowsze komentarze