Pizza chłopska

Czas przygotowania: 90 minut

Liczba porcji: 4-5

Składniki:

  • ciasto na pizzę
  • 250 g mąki pszennej
  • 150 ml ciepłej wody
  • 1 łyżka oliwy
  • 7 g drożdży suszonych
  • ½ łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • oliwa do wysmarowania blaszek
  • sos pomidorowy
  • ½ cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 puszka pomidorów
  • 1 łyżeczka cukru
  • oregano
  • sól
  • pieprz
  • dodatki
  • 50 g boczku
  • 100 g kabanosów
  • 1 cebula
  • 4 pieczarki
  • 250 g mozzarelli

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować ciasto według poniższych instrukcji:
  • Przesianą mąkę wymieszać z drożdżami, cukrem i solą.
  • Dodać wodę i oliwę.
  • Całość dokładnie połączyć i zagnieść elastyczne i gładkie ciasto.
  • Z ciasta uformować kulkę, odłożyć do miski, przykryć lnianą ściereczką
    i odstawić do wyrośnięcia na 1 godzinę.
  1. Przygotować sos pomidorowy według poniższych instrukcji:
  • Pokrojoną cebulę i czosnek zeszklić na oliwie.
  • Dodać pomidory z puszki, cukier, sól, pieprz i oregano. Całość dusić przez około 10 minut.
  • Zmiksować do uzyskania gładkiej konsystencji.
  1. Wyrośnięte ciasto podzielić na 2 części, każdą umieścić na blaszce wysmarowanej oliwą i uformować palcami placki.
  2. Piekarnik rozgrzać do 250 stopni C.
  3. Każdy placek smarować sosem pomidorowym i nakładać przygotowane dodatki: boczek, kabanosy, cebulę, pieczarki i ser.
  4. Piec 10-12 minut.
  5. Podawać z sosem pomidorowym lub czosnkowym, świeżą sałatą lub ulubionymi warzywami.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *