Czas przygotowania: 30-40 minut
Liczba porcji: 10
Składniki:
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 250 g świeżego szpinaku lub 350 g szpinaku mrożonego w liściach
- 1 łyżka masła
- 2 ząbki czosnku
- mielona gałka muszkatołowa
- sól
- pieprz
- 100 g tartego sera żółtego
- 1 jajko
Sposób przygotowania:
- Na patelni roztopić masło. Następnie dodać szpinak (mrożony najpierw rozmrozić) i dusić przez około 5 minut.
- Szpinak doprawić rozgniecionym przez praskę czosnkiem, gałką muszkatołową, solą i pieprzem.
- Piekarnik rozgrzać do 200 stopni C.
- Rozwinąć płat ciasta francuskiego i pokroić na 2 równe części wzdłuż dłuższego boku.
- Na środek każdej części ciasta nakładać farsz szpinakowy i posypać tartym serem żółtym.
- Zawijać płaty ciasta tak, aby powstały rulony. Każdy rulon pokroić na 5 równych części.
- Roladki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i posmarować roztrzepanym jajkiem.
- Piec przez około 15-20 minut.
- Podawać na ciepło lub zimno.
Najnowsze komentarze