Roladki z ciasta francuskiego ze szpinakiem i serem żółtym

Czas przygotowania: 30-40 minut

Liczba porcji: 10

Składniki:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 250 g świeżego szpinaku lub 350 g szpinaku mrożonego w liściach
  • 1 łyżka masła
  • 2 ząbki czosnku
  • mielona gałka muszkatołowa
  • sól
  • pieprz
  • 100 g tartego sera żółtego
  • 1 jajko

Sposób przygotowania:

  1. Na patelni roztopić masło. Następnie dodać szpinak (mrożony najpierw rozmrozić) i dusić przez około 5 minut.
  2. Szpinak doprawić rozgniecionym przez praskę czosnkiem, gałką muszkatołową, solą i pieprzem.
  3. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni C.
  4. Rozwinąć płat ciasta francuskiego i pokroić na 2 równe części wzdłuż dłuższego boku.
  5. Na środek każdej części ciasta nakładać farsz szpinakowy i posypać tartym serem żółtym.
  6. Zawijać płaty ciasta tak, aby powstały rulony. Każdy rulon pokroić na 5 równych części.
  7. Roladki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i posmarować roztrzepanym jajkiem.
  8. Piec przez około 15-20 minut.
  9. Podawać na ciepło lub zimno.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *