Bigos tradycyjny z kiełbasą myśliwską

Czas przygotowania: 180-200 minut

Liczba porcji: 8-10

Składniki:

  • 1 kg kiszonej kapusty
  • 1 kg kapusty białej
  • ½ l wody
  • 3 listki laurowe
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 5 ziaren jałowca
  • 10 ziaren pieprzu
  • 100 g suszonych grzybów
  • 100 g suszonych śliwek
  • 200 g boczku wędzonego
  • 2 cebule
  • 2 jabłka
  • 600 g kiełbasy myśliwskiej
  • 500 g łopatki wieprzowej
  • 2 łyżki smalcu
  • 150 ml czerwonego wina
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Kapustę kiszoną odcisnąć z soku i posiekać.
  2. Kapustę białą umyć, obrać z zewnętrznych liści i poszatkować w drobne paski.
  3. Oba rodzaje kapusty włożyć razem do garnka. Dolać ½ l wody oraz suszone grzyby i śliwki, liście laurowe, ziele angielskie, jałowiec i pieprz w ziarnach.
  4. Gotować na małym ogniu przez 45 minut.
  5. Pokrojony w kostkę boczek smażyć wraz z poszatkowaną cebulą. Dodać ćwiartki obranego jabłka oraz kiełbasę myśliwską pociętą w kostkę. Całość dusić na średnim ogniu, a następnie wrzucić do garnka z kapustą.
  6. Łopatkę wieprzową umyć, pokroić w kostkę i obsmażać na smalcu przez około 20 minut. Dodać do kapusty.
  7. Całość dusić przez około 2 godziny na wolnym ogniu.
  8. Pod koniec duszenia dodać wino.
  9. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Trzymać na ogniu jeszcze przez 20 minut.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *