Czas przygotowania: 180-200 minut
Liczba porcji: 8-10
Składniki:
- 1 kg kiszonej kapusty
- 1 kg kapusty białej
- ½ l wody
- 3 listki laurowe
- 5 ziaren ziela angielskiego
- 5 ziaren jałowca
- 10 ziaren pieprzu
- 100 g suszonych grzybów
- 100 g suszonych śliwek
- 200 g boczku wędzonego
- 2 cebule
- 2 jabłka
- 600 g kiełbasy myśliwskiej
- 500 g łopatki wieprzowej
- 2 łyżki smalcu
- 150 ml czerwonego wina
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania:
- Kapustę kiszoną odcisnąć z soku i posiekać.
- Kapustę białą umyć, obrać z zewnętrznych liści i poszatkować w drobne paski.
- Oba rodzaje kapusty włożyć razem do garnka. Dolać ½ l wody oraz suszone grzyby i śliwki, liście laurowe, ziele angielskie, jałowiec i pieprz w ziarnach.
- Gotować na małym ogniu przez 45 minut.
- Pokrojony w kostkę boczek smażyć wraz z poszatkowaną cebulą. Dodać ćwiartki obranego jabłka oraz kiełbasę myśliwską pociętą w kostkę. Całość dusić na średnim ogniu, a następnie wrzucić do garnka z kapustą.
- Łopatkę wieprzową umyć, pokroić w kostkę i obsmażać na smalcu przez około 20 minut. Dodać do kapusty.
- Całość dusić przez około 2 godziny na wolnym ogniu.
- Pod koniec duszenia dodać wino.
- Doprawić do smaku solą i pieprzem. Trzymać na ogniu jeszcze przez 20 minut.
Najnowsze komentarze