Makaron penne z parówkami

Czas przygotowania: 25 minut

Liczba porcji: 2

Składniki:

  • 150 g makaronu penne
  • 1 cebula
  • 2 łyżki oleju
  • 6 parówek
  • sól
  • pieprz
  • sos pomidorowy
  • 2 łyżki oleju
  • 1 puszka pomidorów
  • 1 ząbek czosnku
  • ½ cebuli
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól
  • pieprz
  • dodatkowo
  • 6o g tartego żółtego sera

Sposób przygotowania:

  1. Ugotować makaron w osolonej wodzie zgodnie z instrukcjami podanymi na opakowaniu. Odcedzić na sitku.
  2. Pokrojoną w kostkę cebulę smażyć na rozgrzanym oleju przez 2-3 minuty. Następnie dodać pokrojone w plasterki parówki. Całość podsmażyć jeszcze przez chwilę.
  3. Przygotować sos pomidorowy według poniższych instrukcji:
  • Posiekaną cebulę i pokrojony w plasterki czosnek podsmażyć na oleju.
  • Dodać pomidory, oregano i cukier. Doprawić solą i pieprzem.
  • Dusić przez 10 minut.
  • Całość zmiksować do uzyskania gładkiej konsystencji.
  1. Sos pomidorowy połączyć z parówkami i cebulą.
  2. Podawać razem z makaronem.
  3. Gotowe porcje na talerzu posypać tartym żółtym serem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *