Tarta z jajkami i boczkiem

Czas przygotowania: 90 minut

Liczba porcji: 4-5

Składniki:

  • ciasto kruche na spód
  • 200 g mąki pszennej
  • 12o g zimnego masła
  • ½ łyżeczki soli
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany
  • masło do wysmarowania formy
  • farsz
  • 250 g wędzonego boczku
  • biała część pora
  • 2 jajka
  • 250 ml kwaśnej śmietany 18%
  • 50 g sera cheddar
  • sól
  • pieprz
  • 3 jajka ugotowane na twardo

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować ciasto według poniższych instrukcji:
  • Do przesianej mąki dodać sól i masło posiekane nożem. Gnieść do połączenia składników.
  • Dodać żółtko i śmietanę, zagnieść ciasto i uformować w kulkę.
  • Ciasto zawinąć w folię aluminiową i wstawić do lodówki na 30 minut.
  1. Przygotować farsz według poniższych instrukcji:
  • Pokrojony boczek smażyć na suchej patelni do zarumienienia.
  • Dodać pokrojony w cienkie plasterki por i dusić przez około 2-3 minuty.
  • Jajka roztrzepać ze śmietaną, doprawić solą i pieprzem. Dodać tarty ser
    i wymieszać.
  1. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni C.
  2. Wyjąć ciasto z lodówki i wyłożyć nim formę do tarty nasmarowanej masłem.
  3. Powierzchnię ciasta ponakłuwać widelcem i obciążyć, rozsypując suchą fasolą, ryż lub ceramiczne kulki.
  4. Piec przez 15 minut. Następnie zdjąć obciążenie i zostawić w piekarniku jeszcze przez 10 minut.
  5. Na podpieczony spód tarty wyłożyć boczek z porem, zalać masą jajeczno-śmietanowo-serową i ułożyć jajka pokrojone w cząstki. Oprószyć pieprzem.
  6. Piec przez 25 minut.
  7. Podawać na ciepło lub zimno, z surówką lub ulubionymi warzywami.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *