domowy hummus

Domowy hummus

Czas przygotowania: około 10 minut

Ilość porcji: 4 porcje

Składniki:

  • 400 g ugotowanej ciecierzycy (z puszki lub własnoręcznie ugotowanej)
  • 3 łyżki pasty tahini
  • 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki mielonego kuminu
  • 1/4 łyżeczki mielonej papryki
  • 2-3 łyżki wody (opcjonalnie, do uzyskania pożądanej konsystencji)
  • Natka pietruszki lub świeża kolendra do dekoracji

Sposób przygotowania:

  • W blenderze lub robocie kuchennym umieść ciecierzycę, pastę tahini, czosnek, sok z cytryny, oliwę z oliwek, sól, kumin i paprykę.
  • Zmiksuj wszystkie składniki na gładką masę. Jeśli konsystencja jest zbyt gęsta, dodaj 2-3 łyżki wody stopniowo, aż uzyskasz pożądaną konsystencję.
  • Przełóż hummus do miseczki i udekoruj natką pietruszki lub świeżą kolendrą.
  • Podawaj z pieczywem, warzywami lub jako dodatek do sałatek.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *