Czas przygotowania: około 10 minut
Ilość porcji: 4 porcje
Składniki:
- 400 g ugotowanej ciecierzycy (z puszki lub własnoręcznie ugotowanej)
- 3 łyżki pasty tahini
- 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
- 3 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki mielonego kuminu
- 1/4 łyżeczki mielonej papryki
- 2-3 łyżki wody (opcjonalnie, do uzyskania pożądanej konsystencji)
- Natka pietruszki lub świeża kolendra do dekoracji
Sposób przygotowania:
- W blenderze lub robocie kuchennym umieść ciecierzycę, pastę tahini, czosnek, sok z cytryny, oliwę z oliwek, sól, kumin i paprykę.
- Zmiksuj wszystkie składniki na gładką masę. Jeśli konsystencja jest zbyt gęsta, dodaj 2-3 łyżki wody stopniowo, aż uzyskasz pożądaną konsystencję.
- Przełóż hummus do miseczki i udekoruj natką pietruszki lub świeżą kolendrą.
- Podawaj z pieczywem, warzywami lub jako dodatek do sałatek.
Smacznego!
Najnowsze komentarze