przepis na Spaghetti aglio e olio

Spaghetti aglio e olio

Czas przygotowania: 20 minut

Ilość porcji: 4 porcje

Składniki:

– 400g spaghetti

– 4 ząbki czosnku, posiekane

– 1/2 szklanki oliwy z oliwek

– 1/2 łyżeczki płatków chili

– sól i pieprz do smaku

– świeża natka pietruszki, posiekana

Sposób przygotowania:

1. Ugotuj spaghetti według instrukcji na opakowaniu, odcedź i odłóż.

2. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek, dodaj posiekany czosnek i płatki chili. Smaż na małym ogniu przez około 2-3 minuty, aż czosnek zacznie się lekko rumienić.

3. Dodaj ugotowane spaghetti do patelni z oliwą i czosnkiem, wymieszaj wszystko razem, dopraw solą i pieprzem do smaku.

4. Posyp potrawę posiekaną natką pietruszki i podawaj gorące.

Podanie:

Spaghetti aglio e olio najlepiej podawać od razu, posypane startym parmezanem i dodatkowymi płatkami chili dla tych, którzy lubią ostre smaki. Można również podać z dodatkiem kawałków grillowanej krewetki lub kurczaka. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *