4 porcje
1,5 godziny

PIECZEŃ Z KUKURYDZĄ I KABANOSKAMI

Składniki

  • 500 g mięsa mielonego z indyka
  • 1 duża biała cebula
  • 3 jajka
  • 4 łyżki bułki tartej
  • 10 mini kabanosów klasycznych Maestro Henryk Kania
  • ½ puszki kukurydzy
  • 100 g żółtego sera
  • Sól
  • Pieprz
  • Czosnek granulowany
  • 100 g boczku wędzonego

PRZYGOTOWANIE:

1

Do miski przekładamy zmielone mięso z indyka. Wbijamy jajka, wsypujemy bułkę tartą, dodajemy posiekaną bardzo drobno cebulkę. Doprawiamy solą i pieprzem.

 

2

Mięso dokładnie wyrabiamy na zwartą i jednolitą masę. Wsypujemy odsączoną kukurydzę i ponownie wyrabiamy.





 

3

Do foremki wyłożonej papierem do pieczenia wykładamy połowę mięsnej masy, wygładzamy. Następnie rozkładamy pokrojone w kółeczka kabanoski.

 

4

Na kabanosach rozkładamy starty na średnich oczkach żółty ser. Na ser wykładamy resztę mięsa. Na wierzchu rozkładamy plastry boczku.

 

5

Pieczeń pieczemy w 190*C przez 60 minut. Ostawimy do wystudzenia, kroimy na plastry. Pieczeń jest pyszna na ciepło jak i na zimno.

 

Smacznego!

Autor przepisu: