2 porcje
30 minut

SZASZŁYKI Z MIĘSA MIELONEGO

Składniki

  • 400 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej
  • 1 jajko
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego
  • 1/3 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 1 łyżeczka ziaren kolendry
  • 1/2 łyżeczki suszonego czosnku
  • 1/2 łyżeczka bazylii
  • szczypta chili
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • dodatkowo
  • patyczki do szaszłyków
  • olej do posmarowania

PRZYGOTOWANIE:

1

Kmin rzymski i kolendrę utrzeć w moździerzu. Wszystkie składniki dokładanie ze sobą wymieszać, doprawić solą i pieprzem.

 

2

Jeżeli uzyskana masa będzie zbyt zbita - można dodać odrobinę wody, jeśli zbyt miękka - bułki tartej.






3

Z masy uformować walce, delikatnie posmarować olejem, wbić patyczki i ułożyć na grillu.

 

4

Grillować z wszystkich stron do uzyskania złotego koloru. Podać z ulubioną sałatką.

Smacznego!