Czas przygotowania: 45 minut
Liczba porcji: 4
Składniki:
- ciasto na pizzę
 
- 250 g mąki pszennej
 - 150 ml wody
 - 1 łyżeczka proszku do pieczenia
 - 1 łyżka oliwy
 - ½ łyżeczki soli
 - olej do wysmarowania patelni
 
- sos pomidorowy
 
- ½ cebuli
 - 2 ząbki czosnku
 - 2 łyżki oliwy
 - 1 puszka pomidorów
 - 1 łyżeczka cukru
 - oregano
 - sól
 - pieprz
 
- dodatki
 
- 100 g kiełbasy
 - 150 g tartego sera żółtego
 - 5 dużych pieczarek
 
Sposób przygotowania:
- Przygotować sos pomidorowy według poniższych instrukcji:
 
- Pokrojoną cebulę i czosnek zeszklić na oliwie.
 - Dodać pomidory z puszki, cukier, sól, pieprz i oregano. Całość dusić przez około 10 minut.
 - Zmiksować do uzyskania gładkiej konsystencji.
 
- Przygotować ciasto według poniższych instrukcji:
 
- Wsypać do miski przesianą mąkę, proszek do pieczenia i sól. Dokładnie wymieszać.
 - Dodać wodę i oliwę. Wyrobić gładkie i elastyczne ciasto.
 - Ciasto podzielić na 2 równe części. Następnie każdą z nich rozwałkować
i umieścić na patelni wysmarowanej olejem. - Smażyć na małym ogniu z obydwu stron po około 5 minut do zarumienienia.
 
- Podpieczone spody smarować sosem pomidorowym.
 - Nakładać dodatki: pokrojone w plasterki kiełbasę i pieczarki oraz tarty ser.
 - Smażyć na małym ogniu pod przykryciem przez około 10 minut do rozpuszczenia się sera.
 - Pizzę podawać na ciepło z sosem czosnkowym i sałatą.
 

        
Najnowsze komentarze