Sałatka z chipsami z kiełbasy krakowskiej oraz serem z niebieską pleśnią

Czas przygotowania: 30 minut

Liczba porcji: 2-3

Składniki:

  • 100 g kiełbasy krakowskiej
  • 4 łyżki pestek dyni
  • 2 garści rukoli
  • 2 garści świeżego szpinaku w listkach
  • 100 g sera z niebieską pleśnią
  • 8 pomidorów suszonych w oleju
  • 3 łyżki oleju od suszonych pomidorów
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni C.
  2. Kiełbasę krakowską pokroić na cienkie plasterki. Następnie ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 15 minut.
  3. Pestki dyni prażyć na suchej patelni przez około 3-4 minuty.
  4. Rukolę i szpinak opłukać i osuszyć. Ułożyć na półmisku.
  5. Pokrojony w kostkę ser oraz pomidory w paseczkach rozsypać na rukoli
    i szpinaku.
  6. Całość polać olejem od pomidorów. Oprószyć solą i pieprzem.
  7. Wyłożyć na sałatkę chipsy z kiełbasy i posypać uprażonymi pestkami dyni.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *