Czas przygotowania: 90 minut
Liczba porcji: 4-5
Składniki:
- ciasto kruche na spód
- 200 g mąki pszennej
- 12o g zimnego masła
- ½ łyżeczki soli
- 1 żółtko
- 1 łyżka kwaśnej śmietany
- masło do wysmarowania formy
- farsz
- 250 g wędzonego boczku
- biała część pora
- 2 jajka
- 250 ml kwaśnej śmietany 18%
- 50 g sera cheddar
- sól
- pieprz
- 3 jajka ugotowane na twardo
Sposób przygotowania:
- Przygotować ciasto według poniższych instrukcji:
- Do przesianej mąki dodać sól i masło posiekane nożem. Gnieść do połączenia składników.
- Dodać żółtko i śmietanę, zagnieść ciasto i uformować w kulkę.
- Ciasto zawinąć w folię aluminiową i wstawić do lodówki na 30 minut.
- Przygotować farsz według poniższych instrukcji:
- Pokrojony boczek smażyć na suchej patelni do zarumienienia.
- Dodać pokrojony w cienkie plasterki por i dusić przez około 2-3 minuty.
- Jajka roztrzepać ze śmietaną, doprawić solą i pieprzem. Dodać tarty ser
i wymieszać.
- Piekarnik rozgrzać do 200 stopni C.
- Wyjąć ciasto z lodówki i wyłożyć nim formę do tarty nasmarowanej masłem.
- Powierzchnię ciasta ponakłuwać widelcem i obciążyć, rozsypując suchą fasolą, ryż lub ceramiczne kulki.
- Piec przez 15 minut. Następnie zdjąć obciążenie i zostawić w piekarniku jeszcze przez 10 minut.
- Na podpieczony spód tarty wyłożyć boczek z porem, zalać masą jajeczno-śmietanowo-serową i ułożyć jajka pokrojone w cząstki. Oprószyć pieprzem.
- Piec przez 25 minut.
- Podawać na ciepło lub zimno, z surówką lub ulubionymi warzywami.
Najnowsze komentarze