2 porcje
1,5 godziny

BUREK Z MIĘSEM

Składniki

  • ciasto
  • mąka typ500 - 500g
  • ciepła woda - 400ml
  • sól - 2 łyżeczki
  • masło - 1 kostka
  • nadzienie mięsne
  • mięso mielone - 500g
  • cebula - 1 szt.
  • czosek - 1 ząbek
  • sól - do smaku
  • pieprz - do smaku
  • bazylia - do smaku
  • oregano - do smaku

PRZYGOTOWANIE:

Farsz mięsny:

1. Cebulę drobno pokroić i podsmażyyć. 
2. Po zarumienieniu dodać mięso mielone, wyciskany czosnek oraz przyprawiamy do smaku przyprawami.
3. Przygotowane mięso odstawiamy do wystygnięcia. 

Ciasto:

1. Do wody dodać sól. Następnie wsypać mąkę i wyrabiać do uzyskania jednolitej masy.
2. Gotowe ciasto podzielić na dwie części. Obie rozwałkować do uzyskania bardzo cienkiech arkuszy. Każdy arkusz podzielić na 8 kawałków.
3. Roztopionym masłem posmarować wierzchnią część każdego z 8 kawałków ciasta pamiętając by nie smarować krawędzi. Nieposmarowane brzegi sklejamy z kolejną warstwą. Nałożyć kolejny kawałek ciasta i tak aż do 8 warstw.
4. Na gotowy spód złozony z 8 warstw nałożyć wcześniej przygotowany farsz.
5. Skleić ponowanie 8 warstw z drugiego arkusza ciasta i nałożyć je na farsz.
6. Gotowego Burka włożyć na ok. 20 minut do piekarnika nagrzanego do 250 stopni.
7. Po wyjęciu z piekarnika lekko skropić wierzch wodą i przykryć na ok 5 minut folią lub ściereczką.

Smacznego!