2 porcje
40 minut

CUKINIA FASZEROWANA GRZYBAMI Z KABANOSAMI MAESTRO

Składniki

  • 2 średnie cukinie
  • 1 opakowanie kabanosów maestro 60 g
  • 200 g grzybów leśnych
  • 150 g startego parmezanu
  • 1 czerwona papryka
  • 1 cebula
  • kilka gałązek natki pietruszki
  • kurkuma
  • 1 papryka słodka
  • 1 papryka chili
  • olej
  • sól
  • pieprz

PRZYGOTOWANIE:

1

Cukinie dokładnie myjemy i kroimy je wzdłuż. Wydrążamy miąższ tak, aby zmieścił się nasz farsz, ale i tak,aby odrobina miąższu została (najlepiej ok 1 cm). Przekrojone cukinie układamy na folii aluminiowej.


2

Na patelni, na rozgrzany olej dodajemy opłukane i pokrojone w kawałki grzyby, posiekaną w kostkę cebulę, paprykę oraz posiekany wcześniej wydrążony miąższ z cukinii (bez pestek).





3

Całość dość krótko dusimy z dodatkiem odrobiny kurkumy, papryki słodkiej i chili, soli i pieprzu. Do farszu dodajemy pokrojone w drobne plastry kabanosy.


4

Gotowym farszem nadziewamy cukinie i na wierzchu posypujemy posiekaną natką pietruszki i parmezanem.


5

Każdą cukinię zawijamy w folię aluminiową, układamy na blaszkę i pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni 40 minut, pamiętając, żeby na ostatnie 10 minut odkryć wierzch folii aluminiowej.


Smacznego!