4 porcje
2,5 godziny

FOCACCIA Z ROZMARYNEM I KABANOSAMI

Składniki

  • 450 g mąki pszennej typ 00 (mąka włoska)
  • 4 g drożdży świeżych
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 4-5 kabanosów piri piri Maestro Henryk Kania
  • 1/2 łyżeczki soli
  • kilka gałązek rozmarynu
  • 220 ml letniej wody
  • dodatkowo oliwa z oliwek do posmarowania focacci

PRZYGOTOWANIE:

1

Do miski wsyp mąkę i rób wgłębienie. W kubku rozmieszaj wodę z drożdżami i szczyptą cukru.


2

Wlej we wgłębienie i wymieszaj z częścią mąki na gęstą papkę. Rozczyn zostawiamy na 20 minut.






3

Po tym czasie zagniatamy ciasto, dodajemy oliwę z oliwek i sól. Całość wyrabiamy 15 minut.


4

Odstawiamy do podwojenia objętości.


5

Formę wysmaruj oliwą z oliwek, wyłóż ciasto, nadziej kabanosami i listkami rozmarynu.


6

Całość skrop oliwą z oliwek. Pieczemy 35 minut w temp 200 stopni C.

Smacznego!

Autor: