2 porcje
1,5 godziny

BIGOS Z SUSZONYMI POMIDORAMI, KURCZAKIEM I KABANOSAMI

Składniki

  • 1 duża kapusta
  • filet z kurczaka
  • 100 g kabanosów (Henryk Kania)
  • 400 g pieczarek
  • 10 suszonych pomidorów
  • 2 łyżki suszonej cebuli
  • 4 łyżki koncentratu pomidorowego
  • sól, pieprz
  • 3 liście laurowe
  • pęczek koperku
  • łyżka oleju

PRZYGOTOWANIE:

1

Filet z kurczaka kroimy na kawałki, przyprawiamy solą i pieprzem i podsmażamy na patelni z łyżką oleju. Na sam koniec dodajemy pokrojone kabanosy i jeszcze chwilkę podsmażamy. Pieczarki i suszone pomidory kroimy na kawałki. Kapustę szatkujemy.

 

2

Do dużego garnka wkładamy kapustę, pieczarki i suszone pomidory. Dodajemy liście laurowe, kilka ziarenek pieprzu, suszoną cebulę oraz wlewamy wodę - 2 szklanki. Przykrywamy i gotujemy do miękkości.



 

3

Następnie dodajemy podsmażone mięso z kabanosami oraz koncentrat pomidorowy, mieszamy, przyprawiamy solą i pieprzem, dodajemy posiekany koperek. W razie potrzeby dodajemy jeszcze wody. Jeszcze chwilkę wszystko razem gotujemy.

 

3

Podajemy z chlebem, ziemniakami lub makaronem.

 

Smacznego!

AUTOR PRZEPISU: