2 porcje
30 minut

NALEŚNIKI ŚNIADANIOWE

Składniki

  • Na 8 naleśników
  • 500 ml mleka
  • 250 g maki pszennej
  • 2 jaja
  • szczypta soli
  • 20 g oliwy
  • farsz (na 2 naleśniki)
  • 1/2 cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • 4 pieczarki
  • 2 łyżki kukurydzy z puszki
  • 3 wędzone frankfurterki Henryk Kania
  • 3 łyżki śmietanki 30%
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 jaja
  • 3 łodyżki szczypiorku
  • 2 pomidorki koktajlowe

PRZYGOTOWANIE:

1

Wszystkie składniki na ciasto dokładnie ze sobą mieszamy i po niewielkiej porcji wylewamy na dobrze rozgrzaną patelnię. Liczba naleśników jest orientacyjna, ponieważ zależy od wielkości patelni. Naleśniki jakie mi zostaną zawijam w folię spożywczą i wkładam do lodówki, na drugi dzień można ponownie cieszyć się świetnym naleśnikowym śniadaniem lub kolacją, czy obiadem, jak kto woli ;)


2

Na patelni rozgrzewamy olej i szklimy na nim cebulkę i czosnek pokrojone w bardzo drobną kosteczkę. Następnie dodajemy pieczarki pokrojone w cienkie plasterki. Wszystko razem dusimy z odrobiną soli. Do pieczarek z cebulką dodajemy kremówkę oraz kukurydzę i smażymy do zgęstnienia śmietanki. Musi ona otulać pieczarki.




3

Nasz farsz zdejmujemy na talerz i podsmażamy frankfurterki pokrojone w niewielkie kawałki. Te po podsmażeniu mieszamy z pieczarkami.


4

Na tę samą patelnię kładziemy naleśnik, na niego połowę przygotowanego farszu, na środek wbijamy jajko, boki naleśnika zakładamy lekko do środka, tak by było widoczne żółtko i zapiekamy na patelni kilka minut pod przykryciem. Kiedy białko zrobi się białe, czyli ścięte, potrawa jest gotowa.


5

Gorące naleśniki oprószamy świeżo zmielonym pieprzem, posiekanym koperkiem i nakładamy pomidorka koktajlowego przekrojonego na połówki.


Smacznego!

Autor przepisu: