6 porcji
1,5 godziny

PIZZA CHŁOPSKA

Składniki

  • CIASTO:
  • 3,5 szklanki mąki pszennej
  • 1,5 szklanki wody ciepłej (nie gorącej)
  • 7 g drożdży suszonych
  • 2 łyżki oliwy z oliwek (najlepiej extra vergine)
  • 2 łyżeczki soli (płaskie), najlepiej morskiej lub himalajskiej
  • 1 łyżeczka cukru
  • DODATKI:
  • ½ opakowania kabanosów pieczonych Henryk Kania
  • 2 średnie cebule czerwone
  • 2–3 pomidory (mogą być np. dwukolorowe)
  • 3 kulki mozzarelli
  • świeża bazylia
  • SOS:
  • 1 puszka pomidorów pokrojonych
  • ½ cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • oregano (ok. 1 łyżki)
  • 1 łyżka oliwy z oliwek extra vergine
  • sól himalajska lub morska

Wykonanie:

Mąkę przesiej, dodaj drożdże, sól i cukier. Wymieszaj.

Dodaj wodę i 1 łyżkę oliwy. Dokładnie połącz składniki. Wyrabiaj do uzyskania elastycznego ciasta, odchodzącego od dłoni. W razie potrzeby podsyp minimalnie mąką.

Kulkę z ciasta posmaruj 1 łyżką oliwy, przełóż do miski, przykryj ściereczką i odstaw do podwojenia objętości w ciepłe miejsce na 1–1,5 godziny.

Przygotuj sos. Podsmaż drobno pokrojoną cebulę, dodaj czosnek (pokrojony). Całość zeszklij. Dodaj pomidory, 1 łyżkę oregano. Całość duś do uzyskania gęstego sosu.

Kabanosy pokrój, to samo zrób z cebulą i pomidorami. Ser zetrzyj.

Wyrośnięte ciasto podziel na 3 części. Rozwałkuj 1 porcję, wyłóż na blaszkę (ok. 30 cm). Ciasto posmaruj ⅓ sosu. Wyłóż ⅓ sera, kabanosów, pomidorów i cebuli.

Pizzę piecz w nagrzanym do 230°C piekarniku, na środkowej półce przez 10–12 minut.

AUTOR: