2 porcje
1,5 godziny

ROLADKI Z KABANOSEM

Składniki

  • 10 kotletów ze schabu (około 800 g)
  • opakowanie kabanosów pieczonych Maestro Henryk Kania
  • 2 czerwone papryki szpiczaste
  • 10 szparagów
  • sól, pieprz
  • olej
  • 1 kg ziemniaków
  • 1 kalarepa
  • 2 marchewki
  • 1 łyżeczka suszonych ziół (majeranek, bazylia)
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • 1/2 szklanka wody

PRZYGOTOWANIE:

Kotlety ze schabu rozbijamy i przyprawiamy solą i pieprzem. Na każdego kotleta kładziemy połowę kabanosa, kawałek papryki i szparaga i zawijamy. Jedna papryka powinna nam wystarczyć na roladki a drugą dodajemy do warzyw. Na patelni rozgrzewamy olej - wystarczy łyżka i obsmażamy na rumiano kotlety.

Naczynie do zapiekania smarujemy olejem. Przygotowujemy warzywa - ziemniaki obieramy i kroimy na połówki, paprykę kroimy w paski, kalarepę obieramy i kroimy w kostkę, marchewki  w plasterki. Wszystkie warzywa wkładamy do naczynia i posypujemy ziołami, granulowanym czosnkiem, solą i pieprzem, mieszamy. Dodajemy pół szklanki wody a na wierzch układamy podsmażone roladki.

Zamykamy naczynie pokrywką i pieczemy w nagrzanym piekarniku do 200 stopni przez 50 minut. Upieczone roladki z warzywami przekładamy na talerze. Możemy dodać ulubioną surówkę, ja zrobiłam z kapusty pekińskiej.

Smacznego.

Polecany produkt:

AUTOR PRZEPISU: