Składniki
- 10 kotletów ze schabu (około 800 g)
- opakowanie kabanosów pieczonych Maestro Henryk Kania
- 2 czerwone papryki szpiczaste
- 10 szparagów
- sól, pieprz
- olej
- 1 kg ziemniaków
- 1 kalarepa
- 2 marchewki
- 1 łyżeczka suszonych ziół (majeranek, bazylia)
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego
- 1/2 szklanka wody
PRZYGOTOWANIE:
Kotlety ze schabu rozbijamy i przyprawiamy solą i pieprzem. Na każdego kotleta kładziemy połowę kabanosa, kawałek papryki i szparaga i zawijamy. Jedna papryka powinna nam wystarczyć na roladki a drugą dodajemy do warzyw. Na patelni rozgrzewamy olej - wystarczy łyżka i obsmażamy na rumiano kotlety.
Naczynie do zapiekania smarujemy olejem. Przygotowujemy warzywa - ziemniaki obieramy i kroimy na połówki, paprykę kroimy w paski, kalarepę obieramy i kroimy w kostkę, marchewki w plasterki. Wszystkie warzywa wkładamy do naczynia i posypujemy ziołami, granulowanym czosnkiem, solą i pieprzem, mieszamy. Dodajemy pół szklanki wody a na wierzch układamy podsmażone roladki.
Zamykamy naczynie pokrywką i pieczemy w nagrzanym piekarniku do 200 stopni przez 50 minut. Upieczone roladki z warzywami przekładamy na talerze. Możemy dodać ulubioną surówkę, ja zrobiłam z kapusty pekińskiej.
Smacznego.
Polecany produkt:
AUTOR PRZEPISU: