Składniki
- Naleśniki
- 250 ml mleka
- 250 ml wody gazowanej
- 250 g mąki pszennej
- 2 jaja
- 20 g oliwy
- łyżeczka soli
- Farsz
- 500 g pieczarek
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki masła klarowanego
- 2 szklanki świeżego szpinaku
- 1 opakowanie kabanosków Maestro Henryk Kania
- 1 kulka mozzarelli
- 1/2 łyżeczki posiekanego rozmarynu
- szczypta suszonego tymianku
- sól, pieprz
- Ponadto
- 1 jajko do smarowania
- 5 jaj do pieczenia
- świeży koperek
PRZYGOTOWANIE:
1
Z podanych składników na naleśniki robimy ciasto. Powinno wyjść około 10 cienkich naleśników o średnicy około 20 cm. Naleśniki smażymy na suchej patelni.
2

Pieczarki kroimy w mniejsze kawałeczki, cebulę drobno siekamy, a czosnek przeciskamy przez praskę.
3
Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy na nią cebulę, którą oprószamy solą i podsmażamy. Po około 4 minutach dodajemy czosnek i chwilę podsmażamy. Na patelnię wrzucamy teraz pieczarki i całość dusimy, aż pieczarki wyraźnie zmiękną, a woda odparuje.
4
Kabanoski kroimy na małe kawałeczki i dodajemy do uduszonych pieczarek, całość smażymy jeszcze około 4 minut. Na sam koniec na patelni ląduje szpinak, który potrzebuje zaledwie chwilę.
5
Mozzarellę rwiemy palcami na małe kawałeczki.
6
Na desce układamy jeden naleśnik. Jego bok (około 3 cm) smarujemy rozmąconym jajkiem i nakładamy na niego drugi naleśnik, aby lekko na siebie nachodziły, w ten sposób zwijając obydwa na raz uzyskamy długi, podwójny rulon.
7
Na środek układamy farsz, liniowo. Na farszu układamy po kilka kawałeczków mozzarelli. Zakrywamy dolną częścią naleśnika dociskając do wałeczka z farszu. Górną część naleśnika smarujemy również rozmąconym jajkiem i zawijamy nasze naleśniki do końca.
8
Teraz rulon z naleśników należy zwinąć jak muszlę ślimaka. Róbcie to delikatnie, aby boki naleśników się nie rozrywały. Końce możecie posmarować rozmąconym jajkiem, aby przylepiły się do reszty utworzonej muszli.
9
Naleśniki układamy w okrągłej blaszce łączeniem do boku blaszki, aby się nie rozpadły. Łyżką ugniatamy delikatnie środek i wbijamy do niego małe jajka. Wkładamy do piekarnika na 20 minut w 200 stopniach C. Gorące posypujemy świeżym koperkiem.
Smacznego!
Autor przepisu: