2 porcje
40 minut

ROLOWANE NALEŚNIKI

Składniki

  • Naleśniki
  • 250 ml mleka
  • 250 ml wody gazowanej
  • 250 g mąki pszennej
  • 2 jaja
  • 20 g oliwy
  • łyżeczka soli
  • Farsz
  • 500 g pieczarek
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • 2 szklanki świeżego szpinaku
  • 1 opakowanie kabanosków Maestro Henryk Kania
  • 1 kulka mozzarelli
  • 1/2 łyżeczki posiekanego rozmarynu
  • szczypta suszonego tymianku
  • sól, pieprz
  • Ponadto
  • 1 jajko do smarowania
  • 5 jaj do pieczenia
  • świeży koperek

PRZYGOTOWANIE:

1

Z podanych składników na naleśniki robimy ciasto. Powinno wyjść około 10 cienkich naleśników o średnicy około 20 cm. Naleśniki smażymy na suchej patelni.


2

Pieczarki kroimy w mniejsze kawałeczki, cebulę drobno siekamy, a czosnek przeciskamy przez praskę.







3

Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy na nią cebulę, którą oprószamy solą i podsmażamy. Po około 4 minutach dodajemy czosnek i chwilę podsmażamy. Na patelnię wrzucamy teraz pieczarki i całość dusimy, aż pieczarki wyraźnie zmiękną, a woda odparuje.


4

Kabanoski kroimy na małe kawałeczki i dodajemy do uduszonych pieczarek, całość smażymy jeszcze około 4 minut. Na sam koniec na patelni ląduje szpinak, który potrzebuje zaledwie chwilę.


5

Mozzarellę rwiemy palcami na małe kawałeczki.


6

Na desce układamy jeden naleśnik. Jego bok (około 3 cm) smarujemy rozmąconym jajkiem i nakładamy na niego drugi naleśnik, aby lekko na siebie nachodziły, w ten sposób zwijając obydwa na raz uzyskamy długi, podwójny rulon.


7

Na środek układamy farsz, liniowo. Na farszu układamy po kilka kawałeczków mozzarelli. Zakrywamy dolną częścią naleśnika dociskając do wałeczka z farszu. Górną część naleśnika smarujemy również rozmąconym jajkiem i zawijamy nasze naleśniki do końca.


8

Teraz rulon z naleśników należy zwinąć jak muszlę ślimaka. Róbcie to delikatnie, aby boki naleśników się nie rozrywały. Końce możecie posmarować rozmąconym jajkiem, aby przylepiły się do reszty utworzonej muszli.


9

Naleśniki układamy w okrągłej blaszce łączeniem do boku blaszki, aby się nie rozpadły. Łyżką ugniatamy delikatnie środek i wbijamy do niego małe jajka. Wkładamy do piekarnika na 20 minut w 200 stopniach C. Gorące posypujemy świeżym koperkiem.


Smacznego!

Autor przepisu: