2 porcje
20 minut

SAŁATKA "SANDECJA NOWY SĄCZ" Z PIKANTNYMI KABANOSAMI, LICZI I SUSZONYMI ŚLIWKAMI

Składniki

  • 1-2 garści roszponki
  • 2/3 szklanki liczi w syropie
  • 100 g kabanosów Maestro Henryk Kania Koncert Pikantny Piri Piri
  • 100 g miękkiego sera z koziego mleka
  • 8 suszonych śliwek
  • 2 łyżki czarnego sezamu
  • SKŁADNIKI NA DRESSING:
  • 2 łyżki oleju sezamowego
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 mały ząbek czosnku
  • 1 łyżka octu winnego białego
  • 1 łyżeczka syropu klonowego
  • sól, świeżo mielony pieprz

PRZYGOTOWANIE:

1

Czosnek przeciskamy przez praskę, a następnie łączymy z pozostałymi składnikami dressingu aż uzyskamy sos o jednolitej konsystencji.

 

2

Kabanosy kroimy na ukośne kawałki długości około 1 cm.





 

3

Owoce liczi wyjmujemy z zalewy, dokładnie osuszamy i kroimy na mniejsze kawałki.

 

4

Suszone śliwki kroimy w paseczki.

 

5

Na półmisek wykładamy naprzemiennie rukolę, kabanosy, liczi, suszone śliwki oraz podzielony na mniejsze kawałki kozi ser. Całość polewamy dressingiem, a na koniec posypujemy czarnym sezamem.

 

Smacznego!

Autor: