2 porcje
30 minut

KALAFIOROWA JAJECZNICA Z PARÓWKĄ. SZPINAKIEM I SEZAMEM

Składniki

  • JAJECZNICA:
  • 1 główka kalafiora
  • 2 parówki
  • 1 łyżka sezamu (może być mieszanka jasnego i czarnego)
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego
  • 1 łyżeczka oleju kokosowego
  • sól morska, pieprz
  • SZPINAK:
  • 4 garście świeżego szpinaku
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 ząbek czosnku przeciśniętego przez praskę
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżka octu jabłkowego

PRZYGOTOWANIE:

 

1. Umyj kalafiora, podziel na różyczki i zetrzyj na tarce.

2. Parówki pokrój w drobne plasterki imitujące szynkę.

3. Na rozgrzany olej kokosowy dodaj kalafior i smaż aż zmięknie.

4. Następnie dodaj parówkę i podsmażaj kilka minut.

5. Całość dopraw solą i pieprzem, skrop olejem sezamowym i posyp ziarnami.

6. Umyte liście szpinaku polej zmieszaną oliwą, czosnkiem, miodem i octem jabłkowym.

7. Kalafiorową jajecznicę podawaj ze szpinakiem i ulubionym pieczywem.