4 porcje
40 minut

KARMELIZOWANA BRUKSELKA Z ŻURAWINĄ

Składniki

  • 500 g brukselki
  • 4 parówki
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 2 łyżeczki syropu klonowego
  • 1/4 łyżeczki papryki wędzonej
  • 1/4 łyżeczki papryki ostrej
  • sól i czarny pieprz
  • 2 łyżki posiekanych, podprażonych orzechów włoskich
  • 2 łyżki suszonej żurawiny
  • 2 łyżki posiekanej pietruszki, bardzo drobno
  • sól i czarny pieprz
  • opcjonalnie do polania: kilka kropel syropu klonowego

PRZYGOTOWANIE:

1

Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Brukselki przekroić na połówki i położyć na dnie blachy wyłożonej papierem do pieczenia.


2

W małej miseczce wymieszać olej, ocet, syrop klonowy, dwa rodzaje papryki oraz sporą szczyptę soli i pieprzu.






3

Kiedy wszystko połączy się w gęsty sos, oblać brukselkę w naczyniu i przy pomocy dłoni dokładnie natrzeć brukselkę. Kiedy brukselka będzie dokładnie obtoczona, wsunąć blachę do piekarnika i piec około 15 minut, po tym czasie zamieszać, dodać pokrojone parówki i piec jeszcze 5 – 10 minut.


4

Gorącą brukselkę obsypać żurawiną, prażonymi orzechami oraz świeżą pietruszką. Można podawać razem z ulubioną kaszą lub bagietką.


Smacznego!