1 porcja
30 minut

KIEŁBASKI BIAŁE ZE SZPINAKIEM, W WINIE , Z SUSZONYMI POMIDORAMI I DYMIONYM MASŁEM

Składniki

  • małe opakowanie mrożonego szpinaku całe liście lub szpinak świeży
  • 120 ml białego wytrawnego wina
  • 100 g cebulek perłowych
  • 1 cukinia baby
  • 2 łyżki miodu
  • garść siana
  • 100 g masła
  • dwie łyżki pokrojonych w paseczki suszonych pomidorów z zalewy
  • sól i pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE:

1

Najpierw musimy odymić masło. Przygotowujemy garnek, wkładamy do niego siano, masło na talerzyku i podpalamy, zamykamy pokrywę i trzymamy masło około 20 minut.


2

W międzyczasie zajmujemy się kiełbaskami. Musimy je sparzyć i ściągnąć osłonkę. Kroimy na kawałki. Cebulki odsączamy z zalewy i wkładamy do garnka z miodem. Karmelizujemy.





3

Na szeroką patelnię wylewamy cebulki z miodem, dodajemy pokrojoną w plastry cukinię, suszone pomidory oraz kiełbasę. Całość dusimy na dużym ogniu podlewając od czasu do czasu winem.


4

Aromat, który poczujecie jest fantastyczny. Na koniec dodajemy szpinak , sól , pieprz oraz dymione masło. Dusimy, zestawiamy z ognia . Podajemy z chlebem.


Danie proste, ale aromatyczne dzięki sztuczce z masłem. Wino białe? Koniecznie! Smacznego!

Autor przepisu: