2 porcje
1,5 godziny

BAZYLIOWE BUŁECZKI Z FRANKFUTERKAMI

Składniki

  • 500 g mąki pszennej + do podsypania
  • 1 szklanka ciepłego mleka
  • 2 małe szczypty soli ziołowej
  • 1 pełna łyżeczka mielonej suszonej bazylii + do posypania bułeczek
  • 3 łyżki oleju
  • 2 jajka klasy M + 1 jajko do posmarowania bułeczek
  • 50 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 opakowanie frankfurterek śląskich Henryk Kania

PRZYGOTOWANIE:

1

Do ciepłego mleka wkruszamy drożdże, dodajemy cukier i 2 łyżki mąki, całość mieszamy i odstawiamy, aby rozczyn podrósł. Resztę mąki wsypujemy do miski, dodajemy 2 szczypty soli ziołowej, łyżeczkę suszonej mielonej bazylii, wbijamy dwa jajka i dodajemy olej. Na koniec dodajemy wyrośnięty rozczyn. Wyrabiamy ciasta (w razie potrzeby podczas wyrabiania podsypujemy rękę mąką). Ciasto powinno być miękkie i elastyczne.


2

Z ciasta formujemy kulę i odstawiamy je pod przykryciem do wyrośnięcia (powinno podwoić objętość).





3

Frankfurterki kroimy na pół.


4

Wyrośnięte ciasto wyciągamy z miski, wyrabiamy jeszcze z dwa razy i rozwałkowujemy na grubość około 7 mm. Tniemy pasy szerokości 2-2,5 cm, każdy pas kroimy na pół. Tak przygotowanymi paskami obwijamy wokół przygotowane frankfurterki.


5

Bułeczki układamy (miejsce łączenia do dołu) na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Każdą bułeczkę smarujemy rozbełtanym jajkiem i posypujemy suszoną mieloną bazylią.


6

Bułeczki pieczemy około 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (grzanie góra-dół, u mnie w połowie pieczenia włączony termoobieg). Bułeczki należy obserwować, bo czas pieczenia może być różny w zależności od piekarnika.


Smacznego!

AUTOR PRZEPISU: