3 porcje
50 minut

BIAŁA KIEŁBASA W KISZONEJ KAPUŚCIE

Składniki

  • 1 opakowanie kiełbasy białej z szynki Maestro Henryk Kania
  • 800 g kiszonej kapusty
  • 1 cebula
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego
  • 1 liść laurowy
  • 2 kulki ziela angielskiego
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE:

1

Kiszoną kapustę odciskamy z soku, lekko siekamy, zalewamy niewielką ilością zimnej wody (około2/3 szklanki) i gotujemy przez około 15 - 20 minut.


2

Na patelni rozgrzewamy oliwę i wrzucamy na nią pokrojoną w kosteczkę cebulkę. Kiełbasy nacinamy jak na grilla i wkładamy również na patelnię. Całość podsmażamy do czasu, aż cebulka się lekko zarumieni. Z patelni zdejmujemy kiełbasę i odkładamy ją na bok.



3

Kapustę odcedzamy na durszlaku, nie musi być mocno odciśnięta.


4

Do usmażonej cebulki dodajemy ugotowaną kapustę, masło, liść laurowy i ziele angielskie. Całość dokładnie mieszamy. Dusimy razem około 15 minut.


5

Na koniec dodajemy przecier pomidorowy, doprawiamy solą i pieprzem. Dusimy jeszcze razem około 5 minut z kiełbaskami ułożonymi na wierzchu.


Smacznego!

Autor przepisu: