4 porcje
40 minut

BIAŁA KIEŁBASA Z KONFITURĄ CEBULOWĄ

Składniki

  • 4 kiełbasy białe z szynki Henryk Kania Maestro
  • kilka kromek chleba z mąki pełnego przemiału
  • na konfiturę:
  • 10-12 białych cebul pokrojonych w piórka
  • 5 łyżek cukru 5 łyżek białego octu winnego
  • 2½ łyżki oleju rzepakowego
  • sól do smaku
  • na sos chrzanowy:
  • szklankę jogurtu greckiego
  • mały kawałek świeżego chrzanu
  • drobno starty
  • sok z cytryny
  • sól
  • pieprz
  • szczyptę cukru
  • na sałatkę:
  • sporą garść pomidorów koktajlowych pokrojonych w połówki
  • drobno posiekaną szalotkę
  • łyżkę kaparów drobno posiekanych
  • łyżeczkę musztardy dijon
  • 4 łyżki oleju rzepakowego
  • sok z cytryny
  • sól
  • pieprz

PRZYGOTOWANIE:

1

Na oleju podsmaż cebulę na średnim lub małym ogniu. Posól i smaż, aż zmięknie i się skarmelizuje.

 

2

Od czasu do czasu mieszaj. Po 25-35 minutach dodaj ocet, cukier i duś na małym ogniu kolejne 20 minut. Musztardę i sok z cytryny ubij trzepaczką, aż się połączą.





 

3

Mieszając, wlewaj cienkim strumieniem olej, aż sos będzie gładki. Dodaj sól i pieprz. Wymieszaj pomidorki, szalotkę, kapary i sos.

 

4

Świeżo starty chrzan z sokiem z cytryny dodaj do jogurtu. Dopraw solą, pieprzem i cukrem. Kiełbasę grilluj do zrumienienia.

 

5

Gotową podaj z sałatką pomidorową, sosem chrzanowym, konfiturą cebulową i kromką ciemnego żytniego pieczywa.

Smacznego!

Część sesji kulinarnej lipcowego wydania Werandy Country. Zdjęcie: Rafał Meszka