2 porcje
1,5 godziny

CALZONE Z KIEŁBASĄ KRAKOWSKĄ MAESTRO

Składniki

  • ser żółty w kostce - 0,5 kg
  • papryka - 1
  • pieczarki - 300 g
  • kiełbasa krakowska Maestro - 1 opakowanie
  • kukurydza w puszcze - 1 szt.
  • cebula - 1 szt.
  • oregano - do smaku
  • bazylia - do smaku
  • ciasto
  • drożdże - 20 g
  • cukier - 1 łyżeczka
  • soli - 1 łyżeczka
  • olej - 3 łyżki
  • mąka - 0,5 kg
  • woda - 200 ml
  • sos
  • czosnek - 4 ząbki
  • majonez - 50 ml
  • śmietana 18% - 100 ml
  • pieprz - do smaku

PRZYGOTOWANIE:

1

Drożdże, sól i cukier rozpuszczamy w 0,5 l ciepłej, ale nie gorącej wody. Do miski wsypujemy mąkę i dodajemy przygotowaną mieszankę oraz olej.

2

Ugniatamy ciasto a następnie ugniecioną kulę odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia przykrywając go szmatką (na ok 45 minut)




 

3

Wyrośnięte ciasto zagnieść ponownie i podzielić na 4 części, które należy rozwałkować na grubość ok 0,4 mm. Pieczarki pokroić w plasterki, cebulę w kostkę i delikatnie podsmażyć. Kiełbasę krakowską pokroić w plasterki a ser zetrzeć na tarce.

4

Rozwałkowane placki posmarować przygotowany sosem i zakładać przygotowane składniki. Calzone oprószyć oregano oraz bazylią. Placki zlepić na kształt pieroga.

5

Piec w rozgrzanym na maxa piekarniku na kamieniu do pizzy (ok 10 minut) lub na blasze do pieczenie (20-30 minut).

 

Smacznego!

Polecany produkt: