2 porcje
2,5 godziny

DROŻDŻOWY WIENIEC Z POLĘDWICĄ DROBIOWĄ

Składniki

  • Na ciasto
  • 25 g świeżych drożdży
  • 1/2 szklanki ciepłego mleka
  • 1 płaska łyżka cukru
  • 400 g mąki pszennej + do podsypania podczas wyrabiania ciasta *
  • 50 ml oleju rzepakowego
  • 150 ml ciepłej wody
  • 1 łyżeczka suszone bazylii
  • 1/2 łyżeczki soli
  • czarny świeżo mielony pieprz
  • Dodatki
  • 1 opakowanie polędwicy drobiowej od Henryk Kania
  • 3 łyżki kukurydzy
  • około 100 g startego żółtego sera
  • 150 g kremowego serka kanapkowego
  • kolorowy pieprz w młynku
  • 1 jajko

PRZYGOTOWANIE:

1

Do kubka wkruszamy świeże drożdże. Dolewamy ciepłe mleko, dodajemy płaską łyżkę cukru i łyżkę mąki. Całość szybko mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce, aby drożdże zaczęły rosnąć (na około 5-10 minut, u mnie dziś gorąco więc te 5 minut starczyło).

 

2

Do miski wsypujemy mąkę (najlepiej przesianą), dolewamy ciepłą wodę, rozczyn z drożdży, olej i przyprawy (pieprzem, tak około 3 potrząśnięcia pieprzniczki, taka mniej więcej szczypta). Ręką wyrabiamy gładkie, miękkie, elastyczne ciasto. W razie potrzeby w tracie wyrabiania posypujemy rękę mąką i dalej wyrabiamy.





 

3

Ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ciasto należy przykryć (można użyć ściereczki, ja mam specjalną miskę do ciast drożdżowych z pokrywką). Czas wyrastania zależy od temperatury, około 1 godzina.p>

4

Wyrośnięte ciasto wykładamy na podsypany mąką blat lub matę i wałkujemy na a la prostokąt (około 30×45 cm).

 

5

Następnie na cieście rozsmarowujemy nasz serek kanapkowy, kolejno nakładamy pokrojoną w półplasterki polędwicę drobiową, posypujemy całość kukurydzą i startym żółtym serem. Na koniec doprawiamy całość świeżo mielonym kolorowym pieprzem.

 

6

Zwijamy ostrożnie w rulon, zawijamy końce, tworzymy wieniec. Szykujemy formę (u mnie dziś kwadratowa, ale najlepiej sprawdza się tortownica 26 cm). Spód wykładamy papierem do pieczenia, a boki smarujemy masłem lub margaryną. Wkładamy ciasto. Lekko je nacinamy od góry i całość dokładnie smarujemy rozmąconym jajkiem.

 

7

Nasz drożdżowy wieniec pieczemy w nagrzanym do 190 stopni piekarniku około 30-35 minut (czas pieczenia może być różny w zależności od piekarnika, obserwujemy środek i boki ciasta czy są ładnie zarumienione). Ja na początku piekę przez pierwsze 15-20 minut na ustawieniach grzanie góra-dół, a następnie włączam termoobieg.

 

Smacznego!

Autor Przepisu: