4 porcje
1,5 godziny

FASOLKA PO BRETOŃSKU Z KIEŁBASĄ MYŚLIWSKĄ

Składniki

  • drobna fasola - 500 g
  • kiełbasa mysliwska Henryka Kani - 250 g
  • boczek wędzony - 250 g
  • liść laurowy - 2 sztuki
  • ziarno ziele angielskie - 4 sztuki
  • cebula - 2 sztuki
  • czosnek - 1 ząbek
  • mąka - 1 łyżka
  • masło - 1 łyżka
  • koncentrat pomidorowy - 1 puszka
  • pieprz - do smaku
  • majeranek - do smaku
  • sól - do smaku
  • olej - do smażenia

PRZYGOTOWANIE:

1. Fasolę zalać ciepłą wodą wieczorem poprzedniego dnia i odstawić w chłodne miejsce.
2. Starą wodę odlać a fasolę zalać świeżą wodą i gotować do miękkości na wolnym ogniu (ok. 45 minut).
3. Dodać liście laurowe i ziele angielskie.
4. Kiedy fasola się zacznie gotować wędlinę drobno pokroić i podsmażyć na oleju. Dodać do ugotowanej fasoli.
5. Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na złoty kolor. Dodać do ugotowanej fasoli.
6. Pod koniec do fasoli dodać pomidory, majeranek, czosnek i pieprz. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
7. Przygotować białą zasmażkę z mąki i masła i zagęścić potrawę. Dodając do fasolki energicznie mieszać.
8. Jeszcze chwilę gotować (ok. 15 minut).

Smacznego!