2 porcje
1 godzina

FRITTATA Z MŁODYCH ZIEMNIAKÓW, KIEŁBASEK I SZCZYPIORKU!

Składniki

  • 8 sporych młodych ziemniaków
  • 1 opakowanie kiełbasek śląskich z papryką Henryk Kania Maestro
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 szalotka
  • 4 jajka
  • sól, pieprz
  • dymka
  • 3 łyżki masła
  • 2 łyżki oliwy
  • 1/3 szklanki mleka

PRZYGOTOWANIE:

1

Ziemniaki obieramy i kroimy w dość cienkie plastry. Kiełbaski kroimy na plasterki. Jajka zmiksuj z czosnkiem, szalotką i przyprawami.

 

2

Żeliwną patelnię wysmaruj masłem, wyłóż częścią ziemniaków, oprósz solą, przełóż kiełbaskami pokrojonymi w plasterki, następnie znowu ziemniaki i na sam wierzch plasterki kiełbasek.





 

3

Całość polej oliwą z oliwek i zalej 100 ml wody, przykryj pokrywka i smaż przez 35 minut, aż ziemniaki będą miękkie.

 

4

Wlej masę z jajek i mleka i wstaw do piekarnika na 15 minut temp. 200 stopni C. Całość posyp posiekanym szczypiorkiem.

 

Smacznego!

Autor: