2 porcje
1 godzina

IMPREZOWE KROKIETY Z TORTILLI

Składniki

  • 2 placki pszennej tortilli
  • około 300 g pieczarek
  • 1 kiełbasa śląska z szynki Maestro Henryk Kania
  • pół cebuli lub 2 pełne łyżki suszonej cebuli w płatkach
  • pieprz i sól do smaku
  • 1-2 łyżki masła
  • 1 jajko
  • 4 plastry żółtego sera (wybierzcie taki, który ładnie się topi)
  • bułka tarta do obtoczenia krokietów
  • olej do smażenia

PRZYGOTOWANIE:

1

Pieczarki obieramy i kroimy w kosteczkę. Podsmażamy na maśle z drobno posiekaną cebulą (ja dziś użyłam suszonej cebuli w płatkach, dodałam ją do farszu dopiero na sam koniec), doprawiamy do smaku pieprzem i solą. Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę kiełbasę i jeszcze chwilę smażymy.


2

Szykujemy dwa głębokie talerze. Do jednego wbijamy jajko, doprawiamy je solą i pieprzem i mieszamy całość widelcem. Do drugiego talerza wsypujemy bułkę tartą.





3

Na środek każdego placka układamy po dwa plasterki żółtego sera (obok siebie). Na pas z żółtego sera nakładamy nasz farsz. Tortille ostrożnie rolujemy. Odcinamy końcówki i przekrawamy każdy rulon na pół.


4

Nasze a la krokiety maczamy z obu stron w jajku z przyprawami, a następnie w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na złoto. Podajemy od razu.


Smacznego!

Autor przepisu: