2 porcje
30 minut

KANAPKA DRWALA Z BIAŁĄ KIEŁBASĄ I MAKARONOWYM BURGEREM

Składniki

  • 1 opakowanie kiełbasy białej z szynki Maestro Henryk Kania
  • kilka kromek chleba wieloziarnistego
  • MAKARONOWY BURGER
  • 200 g suchego makaronu typu kolanka, ja użyłam kolorowych mini kolanek
  • 350 g żółtego sera
  • sól, pieprz
  • TEMPURA
  • 100 g mąki pszennej
  • 70 ml lodowatej wody
  • olej kokosowy do smażenia
  • SOS CZOSNKOWY
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki majonezu
  • 3 przeciśnięte ząbki czosnku
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE:

1

Kilka godzin wcześniej gotujemy makaron al dente. Po ugotowaniu mieszamy go z utartym serem i przekładamy do silikonowej foremki lub foremki wyłożonej folią spożywczą. Wyrównujemy górę, studzimy i wkładamy na kilka godzin do lodówki.


2

Kiedy nasz makaronowo serowy placek jest już gotowy, wyjmujemy go z foremki, dzielimy na kwadraty (dowolna wielkość, w zasadzie taka jak nam odpowiada do włożenia jej w kanapki, czy bułki).





3

Po pokrojeniu naszego makaronowego placka na części, na patelni rozgrzewamy olej do smażenia w głębokim tłuszczu, a także przygotowujemy tempurę.


4

Mąkę mieszamy z lodowatą wodą. Każdy z kawałków makaronowego placka zanurzamy z każdej strony w tempurze i smażymy do zezłocenia w głębokim tłuszczu.


5

Po usmażeniu odsączamy na ręczniku papierowym. W międzyczasie robimy sos czosnkowy. Z podanych składników mieszamy sos, który zawiera świeży czosnek, a więc nie potrzebuje więcej czasu, aby móc go podać.


6

Kromki pieczywa podpiekamy na suchej patelni z obydwu stron. Każdą z białych kiełbas kroimy wzdłuż, nie przecinając z jednej strony flaka, tym samym będziemy mieć płaską kiełbaskę, którą grillujemy z obydwu stron. Jedną z kanapek smarujemy sosem czosnkowym, kładziemy na niej kiełbaskę, makaronowego burgera i zakrywamy kolejną kanapką posmarowaną sosem czosnkowym.


Smacznego!

Autor: