Składniki
- małe opakowanie mrożonego szpinaku całe liście lub szpinak świeży
- 120 ml białego wytrawnego wina
- 100 g cebulek perłowych
- 1 cukinia baby
- 2 łyżki miodu
- garść siana
- 100 g masła
- dwie łyżki pokrojonych w paseczki suszonych pomidorów z zalewy
- sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE:
1
Najpierw musimy odymić masło. Przygotowujemy garnek, wkładamy do niego siano, masło na talerzyku i podpalamy, zamykamy pokrywę i trzymamy masło około 20 minut.
2

W międzyczasie zajmujemy się kiełbaskami. Musimy je sparzyć i ściągnąć osłonkę. Kroimy na kawałki. Cebulki odsączamy z zalewy i wkładamy do garnka z miodem. Karmelizujemy.
3
Na szeroką patelnię wylewamy cebulki z miodem, dodajemy pokrojoną w plastry cukinię, suszone pomidory oraz kiełbasę. Całość dusimy na dużym ogniu podlewając od czasu do czasu winem.
4
Aromat, który poczujecie jest fantastyczny. Na koniec dodajemy szpinak , sól , pieprz oraz dymione masło. Dusimy, zestawiamy z ognia . Podajemy z chlebem.
Danie proste, ale aromatyczne dzięki sztuczce z masłem. Wino białe? Koniecznie! Smacznego!
Autor przepisu: