4 porcje
1,5 godziny

MINI PIZZE DLA KIBICÓW

Składniki

  • CIASTO
  • 300 g mąki typ 00 (włoska mąka na pizze, jeśli niestety nie masz użyj tortowej)
  • 3/4 szklanki wody ciepłej
  • 15 g świeżych drożdży
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1/2 łyżeczki soli
  • szczypta cukru
  • NA WIERZCH
  • 2 -3 białe kiełbasy Maestro Henryk Kania
  • ser brie
  • parmezan
  • 3 plastry gruszki
  • listki rozmarynu, cząbru, bazyli
  • garść świeżych kurek
  • 1-2 figi
  • SOS
  • 3 talarki (około 3 łyżki) serka koziego
  • 70 -100ml śmietany 18%
  • 1/4 łyżeczki czosnku granulowanego

PRZYGOTOWANIE:

1

Mąkę wysp do miski, połowę wody w kubku połącz z drożdżami i cukrem, wlej do miski i wymieszaj z częścią mąki. Odstaw na 20 minut.


2

Kiedy rozczyn jest już dość duży, dodaj resztę składników i zagnieć elastyczne ciasto, odstaw na 45 do 60 minut, aż podwoi objętość. Najlepiej w ciepłe miejsce. Ciasto rozwałkuj na 4 blaty.




3

Sos przygotowujemy mieszając wszystkie składniki na gęsty krem.


4

Dwa blaty ciasta smarujemy sosem, układamy plasterki białej kiełbasy, gałązki rozmarynu, listki cząbru, obgotowane i osuszone kurki (obgotowujemy przez 2 minuty), posypujemy obficie parmezanem.


5

Dwa kolejne blaty smarujemy sosem, dodajemy plastry gruszki, zioła, białą kiełbasę, ser brie, ser parmezan.


6

Pieczemy w nagrzanym piekarniku, temp 230 stopni C, temp 12-14 minut.


Smacznego!

Autor: