1 porcja
15 minut

OMLET Z KIEŁBASĄ I KIEŁKAMI

Składniki

  • 4 jajka klasy M
  • 1 łyżka mleka
  • pół kiełbasy śląskiej z szynki Maestro Henryk Kania
  • szczypta słodkiej czerwonej papryki
  • odrobina oleju do podsmażenia
  • pieprz i sól do smaku
  • mała garść kiełków rzodkiewki
  • 3-4 pomidorki koktajlowe

PRZYGOTOWANIE:

1

Kiełbasę kroimy na plasterki i chwilę podsmażamy z obu stron na niewielkiej ilości oleju. Ściągamy z patelni i odkładamy na bok.


2

Do miski wbijamy jajka, dodajemy łyżkę mleka, słodką czerwoną paprykę i doprawiamy całość pieprzem i solą. Dokładnie i energicznie mieszamy składniki (np. ręczną trzepaczką).





3

Masę wylewamy na patelnię z niewielką ilością oleju. Chwilę smażymy pod przykryciem na małym ogniu. Gdy wierzch zacznie się ścinać układamy nasze plasterki kiełbasy, zostawiamy jeszcze chwilę. Następnie ostrożnie obracamy omlet na drugą stronę.


4

Podsmażamy (już bez pokrywki) aby wierzch z kiełbasą się ładnie ściął. Ściągamy z palnika, układamy plasterki pomidorków, posypujemy kiełkami rzodkiewki i składamy na pół.


Smacznego!

Autor przepisu: