1 porcja
1,5 godziny

PASZTET Z CUKINII Z BIAŁĄ KIEŁBASĄ

Składniki

  • 1 bardzo duża cukinia lub 2 mniejsze
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 300 g wędzonego sera
  • 1 opakowanie białej kiełbasy z szynki Maestro Henryk Kania
  • 5 jaj
  • 2 szklanki kaszy manny
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE:

1

Cukinię ścieramy na tarce na dużych oczkach, jeżeli gniazda nasienne mają wyraźnie wykształcone pestki - usuwamy je przy pomocy dużej łyżki. Zasypujemy startą cukinię solą i przez chwilę ugniatamy, aby zaczęła puszczać sok. W tym momencie przekładamy ją na durszlak i pozwalam ocieknąć.


2

Cebulę kroimy w drobną kosteczkę, czosnek również siekamy bardzo drobno i dodajemy do ociekniętej z soku cukinii. Cukinia może pozostać nieco wilgotna, nie trzeba jej odciskać na siłę.






3

Ser również ścieramy na tarce na dużych oczkach i dodajemy do cukinii. Do masy wbijamy również 5 jaj, dodajemy kaszę mannę, posiekaną natkę pietruszki, sól oraz pieprz. Całość dokładnie mieszamy.


4

Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia. Wlewamy do niej 3/4 masy cukiniowej. Kiełbasy obieramy z osłonki i układamy na środku, tak żeby przy krojeniu pasztetu były widoczne 2 plasterki kiełbasy. Kiełbasę tę lekko zatapiamy w środek naszej masy. Zakrywamy dodatkowo 1/4 masy i wkładamy do piekarnika na 50 minut w 180 stopniach C.


Smacznego!

Autor przepisu: