4 porcje
30 minut

PIKANTNA ZUPA Z CIECIERZYCĄ, POMIDORAMI I KIEŁBASĄ

Składniki

  • mięso na wywar
  • 1 puszka ciecierzycy
  • 3-4 ziemniaki
  • 2 pomidory
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 liście laurowe
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 1-2 łyżeczki suszonej natki pietruszki (może być świeża)
  • 1 łyżeczka papryki ostrej
  • 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
  • sól, pieprz
  • Dodatkowo
  • 2 kiełbaski
  • Ponadto
  • 3 łyżki oleju
  • Opcjonalnie
  • śmietana do zabielenia

PRZYGOTOWANIE:

1

Ugotować wywar na mięsie z dodatkiem liści laurowych, ziela angielskiego i odrobiny soli.


2

Do garnka z wywarem dodać pokrojone ziemniaki, marchew, pietruszkę oraz selera.


3

Cebulę posiekać, pomidory bez skórki pokroić w kostkę, a czosnek przecisnąć przez praskę i razem przesmażyć na łyżce oleju. Całość przełożyć do gotującej się zupy.


4

Pod koniec gotowania na reszcie oleju podsmażyć pokrojoną w półplasterki kiełbasę, którą następnie należy przełożyć do garnka - razem z cieciorką uprzednio odcedzoną z zalewy.





5

Gotową zupę doprawić do smaku oraz opcjonalnie można zabielić śmietaną.


Smacznego!

Autor przepisu: