3 porcje
1,5 godziny

TARTA Z KIEŁBASĄ, PIECZARKAMI I CZERWONĄ CEBULĄ

Składniki

  • 200 g mąki pszennej
  • 120 g zimnego masła
  • 1 jajko
  • 1/2 łyżeczki soli
  • Nadzienie
  • 500 g pieczarek
  • 300 g kiełbasy śląskiej z szynki Maestro Henryk Kania
  • 2 czerwone cebule
  • 1 szklanka startego żółtego sera
  • 3 jaja
  • 1 szklanka mleka
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE:

1

Ze składników na ciasto wyrabiamy słone ciasto kruche i wylepiamy nim foremkę do tarty o średnicy około 24-26 cm. Foremkę należy wcześniej nasmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą. Tak przygotowane ciasto wkładamy do lodówki na czas przygotowania farszu.


2

Patelnię rozgrzewamy razem z oliwą i wrzucamy na nią pokrojoną w kosteczkę cebulę i podsmażamy ją z odrobiną soli i łyżeczką cukru. Do skarmelizowanej cebulki dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki i smażymy je do momentu aż wyparuje z nich cała woda. Do pieczarek z cebulą na koniec dodajemy pokrojoną kiełbasę śląską i podsmażamy jeszcze przez 10 minut co jakiś czas mieszając. Tak przygotowane składniki schładzamy do temperatury pokojowej.




3

W misce mieszamy jajka z mlekiem, mąką, posiekaną natką pietruszki i serem żółtym. Doprawiamy solą i pieprzem. Następnie dodajemy do miski przesmażone składniki i całość dokładnie mieszamy.


4

Tak przygotowany farsz przelewamy na schłodzony spód tarty. Tartę pieczemy przez 40 minut w temperaturze 180 stopni C.


Smacznego!

AUTOR PRZEPISU: