2 porcje
40 minut

WIEJSKIE KASZOTTO Z BIAŁĄ KIEŁBASĄ I CZERWONĄ CEBULĄ

Składniki

  • 100g kaszy gryczanej
  • 200g cukinii
  • 2 białe kiełbasy z szynki od Henryka Kani
  • 4 pieczarki
  • 1 czerwona papryka
  • por, biała część, kawałek wielkości kciuka
  • pół czerwonej cebuli lub jedna mała
  • przyprawy - u nas to sól, pieprz kajeński, papryka ostra i zioła

PRZYGOTOWANIE:

1

Kaszę gryczaną gotujemy, odstawiamy do wystudzenia. Cebulę kroimy w pióra lub półplasterki, pieczarki w plasterki, paprykę i cukinię w kostkę, por w plasterki.


2

Na gorącą patelnię wrzucamy pokrojoną białą kiełbaskę, gdy wytopi trochę tłuszczu dodajemy cebulę, por, cukinię, pieczarki oraz paprykę. Gdy wszystko będzie rumiane, wlewamy ok. 200ml wody, dodajemy ugotowaną kaszę i doprawiamy. Możecie użyć innych przypraw, takich jakie lubicie najbardziej!




3

Dusimy na małym ogniu, pod przykryciem aż do wyparowania wody, około 20 minut. Kaszotto gotowe! Przed podaniem możemy udekorować natką pietruszki i odrobiną surowej, czerwonej cebuli.


Smacznego!

Autor przepisu: