4 porcje
50 minut

ZAPIEKANKA ZIEMNIACZANA Z KIEŁBASĄ I SOSEM MUSZTARDOWYM

Składniki

  • 1 ½ kg ziemniaków
  • 500 g Kiełbasy śląskiej z szynki Henryk Kania
  • 500 g cebuli
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki przyprawy do ziemniaków
  • sól
  • pieprz
  • 3 łyżki oleju
  • 500 g kwaśniej śmietany 18%
  • 100 ml wody
  • 1 łyżka musztardy Dijon
  • 1 czerwona papryka
  • 2 łyżki posiekanej natki papryki
  • 50 g tartego sera cheddar

PRZYGOTOWANIE

1

Kiełbasę kroimy w plasterki, a cebule w talarki. Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oleju i podsmażamy kiełbasę przez kilka minut. Następnie dodajemy cebulę i dusimy całość aż cebula się zeszkli, a kiełbasa zarumieni. Na koniec dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę. Smażymy kilka chwil i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.


2

Ziemniaki obieramy i kroimy w cienkie plasterki np. przy użyciu mandoliny. Polewamy 2 łyżkami oleju i posypujemy przyprawą do ziemniaków. Mieszamy.





3

Paprykę czerwoną kroimy w cienkie paseczki.


4

W miseczce mieszamy śmietanę z wodą, musztardą i posiekaną natką pietruszki. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.


5

Na dno naczynia żaroodpornego posmarowanego olejem układamy warstwę ziemniaków (1/3), na ziemniaki układamy 1/3 kiełbasy z cebulą, a na kiełbasę cześć papryki pokrojonej w plasterki. Całość polewamy 1/3 przygotowanego sosu. W ten sposób układamy trzy warstwy zapiekanki. Po wierzchu posypujemy startym serem cheddar.


6

Naczynie z zapiekanką przykrywamy pokrywką lub folią aluminiową i zapiekamy w piekarniku nagrzanym do temperatury 190 stopni przez 1 ½ godziny. Po tym czasie odkrywamy naczynie zwiększamy temperaturę do 200 stopni i podpiekamy aż wierzch się zarumieni.


Smacznego!

Autor przepisu: