4 porcje
30 minut

KORECZKI Z TORTILLI Z SZYNKĄ HENRYKA KANI

Składniki

  • placki tortilii
  • plastry szynki konserwowej Henryk Kania
  • sałata
  • świeża papryka czerwona i żółta
  • pomidor
  • ser żółty
  • majonez/ kethup/ sos czosnkowy
  • TORTILLA
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 80 ml gorącej wody
  • 1 łyżki oleju
  • szczypta soli

PRZYGOTOWANIE:

PLACKI TORTILLI:

1. Mieszamy mąkę z solą i zalewamy gorącą wodą.
2. Dodajemy olej i najlepiej drewnianą łyżką mieszamy wszystkie składniki.
3. Następnie zagniatamy rękoma ciasto - ok. 5 minut. Wyrobione ciasto odstawiamy na kilkanaście minut przykrywając je ścierką.
4. Ciasto dzielimy na 4 części a następnie wałkujemy na koła o średnicy nieco większej niż średnica patelni.
5. Smażymy na suchej patelni niecałą minutę z jednej strony, przewracamy i smażymy 30 sekund z drugiej strony.

KORECZKI:

1. Placek tortilli smarujemy cienko majonezem, sosem czosnkowym lub innym. Układamy na nim kawałki papryki oraz kostki pomidora.
2. Nakładamy plastry szynki. Na końcu kładziemy umytą i osuszoną sałatę. 
3. Całość posypujemy żółtym serem, startym na dużych oczkach. 
4. Tortillę ze składnikami zwijamy w rulon, a następnie zawijamy w folię aluminiową i wkładamy do lodówki na około 1 godzinę.
5. Po wyjęciu z lodówki kroimy na niewielkie kawałki, około 4-5 cm lub zależnie od upodobań. W kawałki tortilli wbijamy wykałaczkę, aby łatwiej było po nie sięgnąć gościom.
6. Smacznego!