4 porcje
30 minut

KRUPNIK NA KIEŁBASIE ŚLĄSKIEJ

Składniki

  • kiełbasa śląska Henryka Kani 1 sztuka
  • ziemniaki 6 sztuk
  • kasza jęczmienna 1 woreczek
  • por 1/2 sztuki
  • marchew 2 sztuki
  • pietruszka 1/2 pęczka
  • cebula 1 sztuka
  • masło 2 łyżki
  • garść suszonych grzybów
  • liść laurowy 1 sztuka
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE:

1. Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę, umyć, zalać ok. 2 litrami wody i rozpocząć gotować. 
2. Marchew obrać, umyć i pokroić w kostkę. Dodać do ziemniaków. 
3. Por i obrać, umyć, dodać do zupy. 
4. Suszone grzyby dodać do zupy.
5. Kiełbasę pokroić w kostkę i przesmażyć na rozgrzanym maśle, dodać pokrojoną w kostkę lub piórka cebulę. Chwilę razem smażyć.
6. Do zupy dodać woreczek kaszy oraz liść laurowy. Całość doprawić solą i pieprzem do smaku. Dodać podsmażoną kiełbasę i gotować do miękkości kaszy.
7. Pietruszkę umyć, drobno pokroić, posypać zupę.

Smacznego!

Polecany produkt: